Ana sayfa Haber Documentarist 2011 Programı Açıklandı

Documentarist 2011 Programı Açıklandı

754
0

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 31 Mayıs – 5 Haziran 2011 tarihleri arasında belgeselseverlerle 4’üncü kez buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin bu seneki programında dünyanın önemli festivallerinden seçilmiş 80’den fazla film yer alıyor.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu, Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Finlandiya Elçiliği, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Fransız Enstitüsü, Goethe Institute, Yunan Başkonsolosluğu, Danimarka Başkonsolosluğu, İsveç Başkonsolosluğu, Anadolu Kültür ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleşen Documentarist’in bu yılki programı; Tükettiğimiz Dünya, İnsan Manzaraları: Portreler, Uluslararası Panaroma, Post-Komünizm Dönemi, Focus Romanya, Arap Dünyasından, Antropoloji-Belgesel, Müzik Filmleri temaları altında yer alan ve geniş bir yelpazeye uzanan filmleriyle dikkat çekiyor. Türk belgeselcilerin filmleri SİYAD Seçkisi ve Türkiye Panaroma başlıkları altında Documentarist kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Yaşayan en önemli belgeselcilerden olan Çek sinemacı Helena Třeštíková, Akbank Sanat ve Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun işbirliği ile festivalin onur konuğu olacak. Třeštíková ayrıca 4 Haziran Cumartesi günü bir sinema dersi verecek.

Türkiye’deki belgeselseverlerle ilk kez buluşacak olan, Kanada’nın önemli antropologlarından ve görsel antropolojinin öncülerinden Asen Balikci’nin Alaska’dan Bulgaristan’a çeşitli coğrafyalarda çektiği filmlerden bir seçki Documentarist programında yer alıyor. Görsel antropolojinin duayenlerinden olan Balikci, 3 Haziran Cuma günü, Türkiye’de Kozavisual adı altında bu alanda çalışmalar yapan bir grup belgeselciyle ortaklaşa bir atölye gerçekleştirecek.

Bu yıl Documentarist programında gösterilecek filmler dünya festivallerinde ses getiren belgesellerden seçildi. Bu çarpıcı filmlerden en dikkat çekeni, Erik Gandini’nin yönettiği ve Venedik Film Festivali’nde gösterildiğinde büyük tartışmalara yol açan Videocracy. Film, son otuz yıldır İtalya’da medyayı kontrol eden Silvio Berlusconi’nin yarattığı medya imparatorluğuna girerek izleyiciye içeriden portreler sunuyor.

Geçen yıl Cannes Film Festivali’nin resmi bölümünde gösterilen ve yönetmenliğini Andrei Ujica’nın yaptığı Nikolay Çavuşesku’nun Otobiyografisi, Romanya’nın en önemli belgeselcilerinden Alexandru Solomon’un 1989’daki rejim değişikliğinden sonra içinden geçtiği ekonomik süreci bir grup işadamının hikâyesi üzerinden irdelediği son filmi Kapitalizm: Geliştirilmiş Formül,Allan Sekula & Noel Burch’un yönetmenliğini üstlendiği ve büyük kargo gemilerinin, limanların doğaya, insanlara verdiği zararları anlatan Unutulmuş Evren, mutlaka izlenmesi gereken filmler arasında yer alıyor.

Önceki makaleReha Erdem’in Filmleri Amerika’da Gösterilecek
Sonraki makaleFassbinder’in Yalan Dünya’sı İstanbul Modern’de
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here