Ana sayfa Haber 4. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri

4. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri

684
0


Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 4’üncü yılını dopdolu bir programla karşılıyor. 31 Mayıs – 5 Haziran 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan festival, bu sene de belgesel sinemanın önemli isimlerini İstanbul’da ağırlayacak. Bunlar arasında, Avrupa belgeselinin en önemli ustalarından biri olan Helena Třeštíková ve yaptığı filmlerle görsel antropoloji tarihinde önemli yer edinmiş İstanbul doğumlu Asen Balikci gibi sürprizler de var.

Hollanda Başkonsolosluğu, Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Akbank Sanat, Fransız Enstitüsü, Goethe Institute, Dimitrie Cantemir Romanya Kültür Merkezi ve Tütün Deposu’nun desteğiyle gerçekleşen Documentarist’in gösterim ve etkinlikleri bu sene de Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Pera Müzesi ve Tütün Deposu’nda yapılacak.

Türkiye’de belgesel alanında yeni ufuklar açan Documentarist’in bu yılki programı, Arap Dünyasından Belgeseller, Etnografi ve Belgesel Sinema, Müzik Filmleri, Post-Komünizm Dönemi başta olmak üzere belirli tema ve başlıklar üzerine yoğunlaşacak. Dünyanın çeşitli festivallerinden seçilmiş çoğu ödüllü yüze yakın nitelikli belgeselin ve pek çok yan etkinliğin yansıra, duvarları perde niyetine kullanarak sokakta film gösterimleri yapan A Wall Is A Screen adlı Alman grubunun gösterisiyle festival sokaklara taşacak.

Documentarist hakkında daha detaylı bilgi http://www.documentarist.org adresinde bulunabilir.

Önceki makaleLeos Carax İstanbul’da
Sonraki makaleDrive
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here