Ana sayfa Haber İstanbul Modern’de Kayıp Cennet Sergisi

İstanbul Modern’de Kayıp Cennet Sergisi

727
0

istanbul-modern-kayıp-cennet
İstanbul Modern, sanat, doğa ve teknoloji ilişkisini ele alan “Kayıp Cennet” sergisini sunuyor. 25 Mart – 24 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi, dijital medya ve videolardan oluşuyor. Sergide doğayla ilgili konular üzerinde duran, endüstrinin ve teknolojinin çevreye olan etkilerini inceleyen 21 sanatçı ve bir ortak proje yer alıyor. “Kayıp Cennet” sergisi, Japonya’da yaşanan deprem ve nükleer felaketin sonuçları ile yüzleştiğimiz bu günlerde, bizleri görsel sanatlar aracılığıyla geleceğimizi düşünmeye davet ediyor.

Küratörlüğünü Paolo Colombo ve Levent Çalıkoğlu’nun yaptığı “Kayıp Cennet” sergisi çağdaş sanatçıların teknolojiyi kullanma biçimlerini ve doğaya, hayvanlar dünyasına ve son yıllarda dünyayı etkileyen önemli ekolojik değişimlere dair bir dizi güncel konuya yaklaşımlarını mercek altına alıyor. Sergide farklı kuşak ve coğrafyalardan sanatçılar bir araya geliyor: Doug Aitken, Francis Alÿs, Katerina Athanasopoulou, Jim Campell, Ergin Çavuşoğlu, DesertMed, Shaun Gladwell, Emre Hüner, Nina Katchadourian, Ali Kazma, Laleh Khorramian, Guy Maddin, Rivane Neuenschwander, Ulrike Ottinger, Tony Oursler, Qiu Anxiong, Pipilotti Rist, Charles Sandison, Kiki Smith, Bill Viola ve Pae White.

Sergi, doğa ve teknoloji ile ilişkimizin ne kadar hassas ve küresel çapta bir konu olduğuna tanık olduğumuz günümüzde, apokaliptik bir gelecek öngörüsü, her geçen gün giderek önem kazanan ekolojik dönüşümler, doğanın bir korunak ve yuva olarak yeniden tarifi, hayvanlar dünyasıyla kurduğumuz ilişki biçimleri, ekonomik bir süreç olarak doğadan elde ettiğimiz kazanımlar ve sonuçları üzerinden doğanın varlığına ulaşan sanatçıların çalışmalarından oluşuyor.

“Kayıp Cennet” sergisine paralel etkinlikler
“Kayıp Cennet” sergisine paralel olarak 25 Mart 2011 Cuma günü İstanbul Modern Sinema’da gerçekleştirilecek Sergi Konuşmaları’nda sergide yer alan sanatçılar bir araya geliyor. Sergi Konuşmaları’nın saat 13.00 – 14.30 arasındaki I. oturumuna Ergin Çavuşoğlu, Emre Hüner, Ali Kazma ve sergi küratörü Levent Çalıkoğlu, saat 15.00-17.00 arasındaki II. oturuma ise Jim Campbell, Armin Linke (DesertMed), Ulrike Ottinger, Charles Sandison ve sergi koordinatörü Lora Sarıaslan katılacaklar. Ücretsiz olan etkinlikte, simültane çeviri yapılacak.

İstanbul Modern Kütüphane’de sanatçılarla ilgili kitaplar ve kataloglar, İstanbul Modern Mağaza’da sanatçıların çalışmalarından oluşan kartpostal ve posterler yer alacak.

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, “Kayıp Cennet” sergisine paralel olarak tasarladığı “Sihirli Fikirler” başlıklı ücretsiz uygulanacak eğitim programında, çocukları, gençleri ve aileleri doğa ve teknoloji ilişkisinin sanattaki yansımalarını araştırmaya, sanatçıları tanımaya, teknolojik ve organik malzemelerin buluştuğu sanat eserlerini incelemeye ve eğlenceli sanat oyunları oynamaya davet ediyor.

Resimden heykele, performanstan enstalasyona zengin bir içerikte hazırlanan programda çocuklar, gençler ve aileler doğa, teknoloji ve yaşam alanlarının değişimi hakkındaki fikirlerini sanat çalışmalarına taşıyorlar. Eğitim programına okul grupları 25 Mart – 24 Temmuz 2011 tarihleri arasında Pazartesi hariç hafta içi her gün, çocuklar, gençler ve aileler ise hafta sonları katılabiliyor.

Önceki makaleCannes’dan Haberler
Sonraki makaleUstalara Saygı Toplantıları Safa Önal’la Devam Ediyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here