Ana sayfa 2000'ler 2007 The Rest is Silence

The Rest is Silence

1042
0

resul-tancere
Meşhur bir oyuncu olan babasının oyunculukta yakaladığı başarılara uzanamayacağını anlayan –yönetmen Grigore Brezeanu’dan esinlenilerek Marius Florea Vizante tarafından canlandırılan– 19 yaşındaki Grigore Ursache’in başından geçenleri konu alıyor “Restul e Tacere”. Kendine farklı bir yol çizerek ülkenin ilk epik dramasının yapımına kolları sıvayan film yapımcılığı kariyerine atılır. Delikanlı böylece sanatın gerekleri ile ticaret dünyasının istekleri arasındaki yoğun ve belirsiz çatışmayla karşı karşıya gelir. Güç de olsa yegâne amacı şüpheci Rumen halkını bir sanat dalı olarak sinemanın tiyatroyla bir arada var olabileceğine ikna etmek olan Ursache’nin çabaları nihayetinde meyvelerini verir; gerçek hayat Rumen şaheseri Independenta Romaniei (İstiklal Harbi, 1912) hayat bulur.

Yapımından hemen önce iyileştirme çalışmalarına sokulan Brezeanu’nun orijinal filminden sahnelere yer yer geçişlerin yapılması bir yana, Taviani Kardeşler’in “Good Morning, Babylon (1987)”undan çeşitli izler taşıyan, Romanyalı yönetmen Nae Caranfil’in elinden çıkmış bu destansı eser yaşanmış olaylara dayanmaktadır.

Önceki makaleI Know You Know
Sonraki makaleMancora
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here