Ana sayfa Haber Berlin’de Panahi’nin Koltuğu Boş Kaldı

Berlin’de Panahi’nin Koltuğu Boş Kaldı

679
0

Berlin Film Festivali’nin dünkü gündemlerinden birisi de İranlı yönetmen Cafer Panahi oldu. Jürinin tanıtıldığı basın toplantısında, Panahi’nin koltuğu boş bırakıldı. Cafer Panahi de yedi kişilik Berlin Film Festivali jürisine davet edilmişti. Ama aralık ayında İran yönetimi tarafından altı yıl hapis, 20 yıl sinema yapmama cezasına çarptırıldığı için katılamadı. Jüri başkanı Isabella Rossellini “Panahi’nin aramıza katılmasını umuyoruz. Vazgeçmiş değiliz. Gelememiş olsa bile Panahi’yi burada sayıyoruz” dedi.


Ayna filmiyle 2006’da Gümüş Ayı kazanan Panahi’nin jüriye davet edilmesinin düşünce özgürlüğü için önemli bir adım olduğunu söyleyen Rossellini, “her sesin duyulabilmesi, her tür filmin çekilebilmesi çok önemli” dedi. Festivalde Panahi’nin beş filmiyle bir toplu gösterim düzenlenecek. (Radikal)

Önceki makaleTroell’in Yeni Filminde Jesper Christensen Başrolde
Sonraki makaleRutger Hauer Bira Patronunu Oynayacak
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here