Ana sayfa 2000'ler 2008 Les Plages d’Agnes

Les Plages d’Agnes

1747
0

Les Plages dAgnes

Agnes Varda sinema tarihinin ürettiklerine karşılık en çok göz ardı edilen yönetmenlerinin başında gelir. Belirli yerleri, insanları ve dönemleri belgeleyen yapımlarının haricinde; “Cleo From 5 to 7” ve “Vagabond” gibi iki klasiğe de imza atan yönetmen, her filmine kendinden de yaşanmış bir parça hayat hikayesi ekler. Yaşadıklarını engin hayal gücüyle birleştiren Varda, aynı zamanda yaşadığı toplumun gelişmelerini de çektiği film ve belgesellere taşır. Amerika’da bulunduğu dönemde hippi filmleri çeken, siyah hareketine katılan insanlarla ilgili belgeseller hazırlayan ve Fransa’da feministlerin düzenlediği gösterilerde ön sıralarda yer alarak bunlara filmlerinde de yer veren yönetmen, hayatı hiçbir zaman sinemadan ayırmaz. Yaşadıklarını ve gördüklerini sinema aracılığıyla ifade etmenin peşindedir. Bu iflah olmaz ustanın son filmi Agnes’in Plajları da aslında yönetmenin sinemayı bir ifade aracı olarak kullanmasının bir ürünü. Geçtiğimiz sene 80 yaşını kutlayan Varda, bu biyografik belgesel aracılığıyla doğum gününü bizlerle de paylaşarak, bizleri kendi hayatında geriye doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

2. Dünya Savaşı’ndan önce Belçika’da doğan Varda, ailesini, çocukluğunu ve çocukluğunun geçtiği dönemi bizlere anlatırken; bir yandan da onun hayatıyla birlikte çevresindeki insanların hayatları da belgesele ortak oluyor. Kendi hayatını anlattığı belgeselde bile çevresindeki insanların geçmişten şimdiye uzanan süreçteki değişimlerine yer veren yönetmen, yaşı ve kariyeri gereği pek çok önemli ana tanıklık ettiğinden dolayı bu önemli olayları da bize ilk elden aktarmayı ihmal etmiyor. Fransız Yeni Dalgası’nın büyükannesi olarak anılan Varda, o dönemi ve yakın arkadaşları Chris Marker, Alain Resnais ve Jean-Luc Godard’ı yine kendine has üslubuyla anlatıyor. Sonrasında da ölen eşi Jacques Demy ile tanışmasına, Amerika’daki yaşantılarına ve döndüğünde Fransa’da gerçekleşen toplumsal olaylara yer veriyor.

Varda hikayesini anlatırken bir yandan da bütün hikaye basit dekorlarla bizlere de görsel olarak aktarılıyor. Belgesele gerçeküstü bir biçim katan bu dekorlu anlatım, öte yandan da Varda’nın hayal gücünü gözler önüne seriyor. 80. yaşını böylesine fantastik bir projeyle kutlayan ve seyircilerle paylaşan usta yönetmen, belgeselin sonunda bizlere ufak bir sürpriz yapmaktan da geri durmuyor. Varda’nın her zamanki yaratıcılığının ve şirinliğinin yanında, hüzün ve melankolinin de hakim olduğu Agnes’in Plajları; yönetmeni daha yakından tanımak isteyenler için mükemmel bir fırsat. Yönetmeni sevenlerin kesinlikle kaçırmaması gerekir.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleLooking for Eric
Sonraki makaleEncounters at the End of the World
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here