Ana sayfa 2000'ler 2006 Power of the Game, The

Power of the Game, The

1121
0

power-of-the-gameFifa’nın desteğiyle 2006 Dünya Kupası için bir belgesel hazırlanır. Bu belgesel için üç yönetmenle anlaşılır. Üç ayrı bölümden oluşan bu belgeselde, Pat O’Connor ve Daniel Villar ikilisiyle birlikte 67 yaşındaki ünlü İngiliz yönetmen Michael Apted’de vardır. 2006 Dünya Kupası’nı anlatan bu belgeselin çekimleri sırasında Apted, ülkesindeki ırkçılık ve şiddet olaylarıyla birlikte futbolun da gücünü vurgulayacak yeni bir belgesel çekmeye karar verir. Power of the Game bu yüzden 2006 yılında Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın öncesinden başlar. Amerika, Almanya, Arjantin, Güney Afrika, İran ve İngiltere’de gerçekleştirilen çekimlerde, futbolun değişik yüzleri gösterilir. Amerika’da futbola olan ilginin azlığına, Almanya’nın Dünya Kupası’nda ırkçılık ve şiddetle mücadelesine, Arjantin’de fakir mahallelerdeki gençlerin futbolla değişen hayatlarına ve İran’daki toplumsal eşitsizliğe kadar daha pek çok toplumsal sorun futbolun çevresinde belgeselde yer alır.

Apted bu belgeselde; futbolun kültürleri ve insanları birleştirici etkisini öne çıkarır. Toplumsal sorunlara karşın bu oyuna duyulan ilginin sürekli artarak devam etmesini ve futbol yoluyla daha iyi bir geleceğe sahip olan gençleri mercek altına alır. Futbolun bu olumlu yanlarına karşın, yaşanan tatsız olayları ve bunların çözüm önerilerini de ekrana taşır. Irkçılık, şiddet, eşitsizlik gibi sorunlarla mücadele eden kuruluşların temsilcilerinin görüşlerine yer verir. Apted, futbolun sadece bir spor olmadığını, bu oyunun çok daha fazlasını ifade ettiğini bu yapımla belgelemiş olur. Futbolun, insanlar ve özellikle de fakir gençler üzerindeki etkilerini gösterir. Yönetmenin HD kamerayla çektiği bu belgesel, Dünya Kupası merkezinde futbolun tüm dünyadaki yansımalarını ekrana taşır. Farklı kıtalardan, farklı ülkelerden, farklı kültürlerden, farklı tenlerden, farklı yaş gruplarından pek çok insanın ortak bir paydada buluşabileceğini gösterir.

 

Barış Saydam

bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleMacaristan
Sonraki makaleRusya
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here