Ana sayfa 2000'ler 2008 Boy A

Boy A

1196
0

boy-a

İngiltere’de son dönemde gençlerin şiddete yönelimine dair oldukça sert filmler çekiliyor. The Great Ecstasy of Robert Carmichael ve This is England gibi filmlerde gençlerin şiddete yöneliminin arka planları aktarılırken, bu gençlerin hem aileleriyle hem de toplumla bir türlü bütünleşememeleri ve kendilerini sürekli dışarıda hissetmeleri de ekrana yansıtılıyor. Her şeyin bir nedeni olduğu gibi, bu gençlerin orantısız şiddetinin de birçok nedeni olduğu vurgulanıyor. Hatta This is England‘da olduğu gibi, gelecek için de bir uyarı yapılıyor. Boy A, ilgisiz bir ailede yetişen iki gencin topluma entegre olma çabasını ve yaptıkları hatalardan sonra, toplumun bu gençlere bakış açısını sorguluyor. Bu açıdan bakıldığında, yukarıda mevzu bahis edilen filmlerden daha bütünlüklü bir bakış açısına sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Üstelik Boy A‘nın bir avantajı daha var: Film, Jonathan Trigell‘in kitabından sinemaya uyarlanmış. Hikaye, 2006 yılında Manchester kentinde yaşanan gerçek bir olayla paralellik gösterse de, yazarın ifadesiyle; hikaye, İngiltere’deki gençlere uygulanan ceza sisteminin bir eleştirisi şeklinde tasarlanmış. Yalnız filme baktığımızda, kanunların ve mevcut sistemlerin çok ötesinde, çok ciddi bir toplumsal eleştiri olduğunu görüyoruz. Boy A, aslında suçlulara 2. bir şans verilmemesi gerektiğine inanan insanlardan oluşan bir toplumun içinde bulunduğu tehlikeli durumunu bizlere gösteriyor.

Gelişimden bahsederken, gelişimin insanları nasıl korunaklı bir çemberle sınırladığını ve bu çemberin dışında kalanların “ötekileştirildiğini” fark edemiyoruz. Hayatın koşuşturması içinde o fark edemediğimiz ayrımlar Boy A‘da yüzümüze çarp(tırıl)ıyor. Filme kaynaklık eden eserin sahibi her ne kadar bu hikayenin bir kurmaca olduğunu söylese de, buna benzer örneklerin olduğunu düşünmek ise gerçekten insanın içine oturuyor. İnsan olmak, insan olarak kalmak aslında ne kadar da zor. Bunun farkında olmadan yaşayıp gidiyoruz işte… Ahmet Selçuk İlhan güzel demiş: Neler gördük bu dünyada / Neler verdik bu uğurda / Sultan olmak kolaydı da / İnsan olmak kolay değil!

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleEl Rey de la Montana
Sonraki makale4 Months, 3 Weeks & 2 Days
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here