Ana sayfa 1960'lar 1961 Viridiana

Viridiana

1588
0

ViridianaHenri Colpi’nin filmi Long Absence ile birlikte 1961 yılında Altın Palmiye’yi ortaklaşa alan Viridiana, aynı zamanda İspanya’da yasaklanan ve Papa tarafından da aforoz edilen, verdiği mesajlarla pek çok kesimin de tepkisini çeken bir Luis Bunuel klasiğidir. Yönetmen filmde kendini Tanrı’ya adamış bir rahibe olan Viridiana’nın, eniştesine ziyareti sonrasında gelişen olayları anlatır. Tanrı’ya inanmak dışında hiçbir gayesi olmayan, iyiliksever Viridiana’nın başına gelen olaylardan sonra eleştiri ekseni Hristiyanlık’a ve burjuvaziye doğru kayar. Hatta yönetmen Leonardo Da Vinci’nin Son Yemek isimli eserini bile kendine göre yorumlamaktan geri durmaz.

Yetim Viridiana kiliseden ilk kez dışarıya çıkar ve kafasındaki her şey allak bullak olur. Eniştesinin evinde tuhaf bir ilişkinin objesi olurken, beklenmedik şekilde gelişen olaylardan sonra ise yanında getirdiği Katolik ritüellerini bir kenara bırakır. Ve dışarıdaki gerçek dünyayla yüzleşir. Fakat Dünya onun hayal ettiği gibi bir yer değildir. İşte bu aşamada Hristiyanlık’ın belli başlı kaideleri ters yüz edilmeye başlar. Viridiana’nın insanlara iyilik etmesine karşın çevresindeki bütün insanlar ona nankörlük eder. Viridiana insanın kötücül yanıyla tanışır. Bu da insanın akli bir varlık olmadığının en açık örneğidir. Burada da, insanı akli sınırlar içinde değerlendiren din kavramına da eleştirellik söz konusudur.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleLos Olvidados
Sonraki makaleEl Angel Exterminador
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here