Ana sayfa 1960'lar 1967 Belle de Jour

Belle de Jour

1738
0

Belle de Jour

Burjuvaziyi kıyasıya eleştiren filmleriyle tanınan Luis Bunuel, “Belle de Jour”da eleştiri oklarını burjuva ahlakına ve evlilik kavramına yöneltir. Joseph Kessel’in romanından uyarlanan filmde Severine’in, nam-ı diğer Gündüz Güzeli’nin fanteziyle gerçeğin birbirine sıkı sıkıya bağlandığı iç dünyası anlatılır. Meşgul ve ilgisiz bir eşi ve sallantıda olan bir evliliği olan Severine gittikçe kendi fantezilerinin esiri olur. İlgisiz eşinden dolayı daha da baskınlaşan cinsel doyumsuzluğunu gündüzleri fahişelik yaparak gidermeye çalışır. Burjuva ahlakı ya da ahlaksızlığı Severine’in üzerinden alaycı bir biçimde eleştirilirken, öte yandan da bütün yaşananların düş mü yoksa gerçek mi olduğu belirsizdir. Belki de Severine bütün yaşadıklarını hayal etmiştir. Cinsel arzularına ve fiziki güzelliğine karşın yalnız kalmaktan dolayı kendine fanteziler yaratmıştır.

Düşle gerçeğin birbirinden kesin çizgilerle ayrılmadığı Belle de Jour tuhaf olduğu kadar da etkileyici bir film. Severine’in cinsellikle örülü içsel değişimi beraberinde tuhaf bir yolculuğu getirirken, öte yandan kullanılan imgeler ve filmin renk tonları da bu yolculuğu unutulmaz kılır. Bunuel’in ilk renkli filmi olan Belle de Jour, düşle gerçeğin iç içe verilmesinin yanında filmdeki kimliklerin de erozyona uğratılmasıyla içinden çıkılması güç bir hâl alır. Bu noktada Severine gerçekten bir burjuva mıdır yoksa “genelevde çalışan ve burjuvalarla beraber olan bir fahişe midir?” sorusu gündeme gelir. Filmde pek çok soru olmasına karşın diğer Bunuel filmlerinde de olduğu gibi bu sorulara kesin yanıtlar yoktur.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleEl Angel Exterminador
Sonraki makaleTristana
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here