Ana sayfa 2000'ler 2008 $9.99

$9.99

1275
0

$9.99

Etgar Keret’in kısa hikayelerinden uyarlanan ve stop-motion tekniğiyle hazırlanan $9.99 İstanbul Film Festivali’nde en keyifle izlediğim filmlerden biriydi. Hayatın anlamını bir şekilde sorgulayan karakterlerin melankolik yaşamları ve yaşantılarındaki sıradanlık hissi Keret’in etkileyici mizahıyla harmanlanırken; Keret’in diğer metinlerinde de olduğu gibi aynı zamanda yüzeyin altında derin bir sorgulama süreci ve insanların sıradan geçen hayatlarında bir arayışa çıkmaları yer alıyor. Hayatı sıradan geçen insanların dünyalarını çok iyi yansıtan Keret, sıradan yaşantıların aslında hiç de görüldüğü gibi sıradan olmadığını da göstermiş oluyor. Onun çılgın, deli dolu ve eğlenceliyken bile aynı zamanda hüzünlü, melankolik ve aksi de olabilen karakterleri bir anlamda insanların içsel dünyalarının da derinliklerini yansıtıyor.

Bir apartmanda yaşayan birbirinden farklı insanların hayatlarının anlatıldığı $9.99, bir sorgulama sürecinin haricinde; insan ilişkileri üzerine de hafif gözükmesine rağmen esaslı hikayeler anlatıyor. Eşini kaybetmiş yaşlı ve yalnız bir adam, gökten düşmüş bir melek, eşinin kendisini terk etmesinden sonra kendini toparlayamayan ve hayattan bıkmış bir baba, onun hayatı sorgulayan oğlu, aşkı için her şeyi yapmayı göze alabilen bir aşık ve bir türlü büyüyemeyen orta yaşlı bir adamın hikayesinin anlatıldığı animasyon; farklı karakter özelliklerine sahip insanlardan kendine küçük bir dünya kuruyor. Bu dünya üzerinden, hem genel olarak yaşamı hem de özelinde her karakterin kendi yaşamlarını sorguluyor. Keret’in canlı ve şaşırtıcı mizahı karakterlerin seyircilere aktarılmasında bir köprü rolü oynarken; hayatın ağırlığı altında gittikçe sinikleşen karakterlerin birbirleriyle etkileşim içine girerek hayatlarına heyecan ve neşe kattıklarını görüyoruz. Bu, aslında tam da Keret’in karakterlerine özgü bir ruh halini yansıtıyor. En büyük düşüşlerden sonra bile bir umut ışığı beliriyor, bunun yanında en yüksekteyken bile her zaman düşme ihtimali oluyor. Hayatın iki ucu arasındaki ince denge, karakterlere de yansıyor. Bu yüzden, eğlence ve hüzün Keret’in hikayelerinde peşi sıra gidiyor. Yüzeysel bir mizaha sırtını dayamadan, eğlenceli olduğu kadar da düşündürücü ve hicivsel olabilen Keret, sıradan insanların hüzünlü dünyalarını anlatırken; aynı zamanda da buz dağının altındakileri göstermekten de geri kalmıyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleİki Çizgi
Sonraki makaleZelary
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here