Ana sayfa 2010'lar 2011 Abrir Puertas y Ventanas

Abrir Puertas y Ventanas

1082
0


Arjantinli yönetmen Milagros Mumenthaler ilk uzun metrajlı filminde, beraber yaşadıkları büyükannelerinin ölümünden sonra yalnız kalan üç kız kardeşin hayatını beyazperdeye taşıyor. Mumenthaler bir hikâye anlatmakla ya da olayların nedenleriyle ilgilenmekten ziyade kız kardeşlerin ruh hâlini ortaya koymaya ve bir atmosfer yaratmaya çalışıyor. Kızların neden yalnız kaldıkları, ailelerine ne olduğu ya da ileride ne olacağıyla ilgilenmiyor; kızların yalnızlıkla ve yaşadıkları kayıpla nasıl başa çıkmaya çalıştıklarına odaklanıyor.

Farklı karakterlerdeki birbirine pek de benzemeyen üç kız kardeşin ayakta kalma ve tutunma mücadelesi, kendi aralarındaki ilişkiler, ev ve aidiyet kavramlarının her biri için farklı anlamlar taşıması yönetmenin merkezine aldığı başlıca unsurlar olarak dikkat çekiyor. Mumenthaler’in bir mesele anlamaktansa, bir duygu yakalamanın peşinde koşması filme de çarpıcı bir atmosfer katıyor. Bir başka Arjantinli kadın yönetmen Lucrecia Martel’in filmlerine benzer şekilde Mumenthaler de görünür olanın altında yatanla, karmaşık ilişkiler ağıyla ve insanın iç dünyasıyla ilgileniyor. Bu açıdan bakıldığında, filmin anaakım seyirciyi dışladığını, bütünlüklü bir öykü peşinde koşanları hayal kırıklığına uğratacağını da peşinen söylemekte fayda var. Fakat Lucrecia Martel ve Naomi Kawase gibi yönetmenlerin sinemalarına aşina olanların kaçırmaması gereken bir yapım.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleV Subbotu
Sonraki makaleEldfjall
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here