Home 2010'lar 2010 Bedevilled

Bedevilled

0


Kim-ki Duk’un yardımcı yönetmenliğini yapan Cheol-so Jang’ın ilk filmi Cinnet (Bedevilled), Uzakdoğu’dan gelen bir intikam hikâyesi olmasına rağmen, alıştığımız intikam öyküleriyle de birebir benzeşmiyor. Bu sefer intikam daha çok seyircinin vicdanını rahatlatma işlevi görüyor. Ama filmin en büyük zaafı da burada ortaya çıkıyor. Film, seyirciye oynarken bile estetize bir şiddetten ödün vermiyor, her şeyi dillendirdiği gibi her şeyi de gösteriyor. Bir yerden sonra cinnet geçiren karakterler, oluk oluk akan kanlar ve işlenen vahşi cinayetler filmin anlam dünyasından başka bir şeye hizmet etmeye başlıyor.

Güney Kore’de geçen hikâye, taşrada üstü örtülen gerçeklerin üzerine cesurca giderken, diğer yandan da merkez-taşra arasındaki kopukluk ve tezatlar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Merkez ve taşra arasındaki uçurumları film yavaş yavaş ortaya dökerken, taşranın kötücüllüğünün ve geri kalmışlığının kurbanı olan karakter de kendi içinde bir değişim geçiriyor. Onun cinnet geçirmesi, taşradaki yaşamın da kendini devam ettiren döngüsel düzenini kırıyor; fakat film bununla yetinmeyerek şiddeti estetize ediyor ve iş bir yerden sonra ucuz bir Uzakdoğu korku filmine dönüşüyor.

İlk bir saatlik bölümde merkez-taşra karşıtlığı üzerinden etkileyici bir hikâye anlatmayı başaran yönetmen, filmin son bölümünde cinnet geçiren karakterinin esiri oluyor ve seyircinin vicdanını rahatlatmak adına bizzat taşranın kendisinden intikamını alıyor. İki farklı çehresi varmış izlenimi yaratan Cinnet, bu hâliyle Uzakdoğu’daki intikam furyasının peşine takılan silik bir halka olmaktan öteye gidemiyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Previous articleHome for Christmas
Next articleKahve Sinema Akbank Sanat’ta!
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version