Ana sayfa 2010'lar 2010 Mothers

Mothers

1073
0


Makedon yönetmen Milcho Manchevski son filmi Anneler (Mothers)’de, birbirinden bağımsızmış gibi görünen üç farklı hikâyeyi ortak bir paydada birleştirerek, belgeselle dramayı iç içe geçiriyor ve bizlere günümüz Makedonya’sıyla ilgili şaşırtıcı ve hüzünlü bir dönüşüm öyküsü sunuyor. Çocukların dünyasına trajikomik bir bakışla açılan film, sonrasında bizleri belgesel çeken üç kişinin yolculuğuna ortak ediyor; bu sayede bizler de Makedonya’nın köylerinde bir yolculuğa çıkıyoruz. Geçmişten günümüze kadar ülkede yaşanan değişimi, kırsal alandan kente yapılan göçlerin sonuçlarını ve köylerde kalan insanların yaşadığı sıkıntıları açık eden bu bölüm, aynı zamanda yönetmenin diğer filmlerine de en çok yakınlaşan kısım oluyor. Üçüncü bölümde ise Makedonya’da yaşanan tuhaf bir seri katil hikâyesi ekrana taşınıyor. Konuşan kafalardan oluşan ve filmin temposunu oldukça düşüren bu bölüm, buna rağmen yönetmen Manchevski’nin filmdeki temel meselesini de çok iyi bir şekilde özetliyor. Gerçeğin olmasa da, gerçekliğin doğasıyla ilgili son derece keskin gözlemlerle Manchevski, bir seri katilin hikâyesi üzerinden eşitlik, adalet ve hak gibi kavramlar üzerine düşündürücü sorular sormayı başarıyor.

Yer yer fazla sarkan ve konudan uzaklaşmamıza neden olan bölümler filmde yer alsa da, netice itibariyle Manchevski Anneler’de son yıllarda pek fazla alışık olmadığımız ve sanıyorum ileride de çok fazla örneğine rastlayamayacağımız belgesel-kurmaca arasında gezinen ve finali itibariyle insanın içine yer eden bir filme imza atıyor. Ne tamamen kurmacaya sırtını yaslıyor, ne de belgesel bir gerçekliğe öykünüyor… İkisinin arasında gidip gelirken, bölümler de kendi aralarında yer yer bütünden farklı bir şeyler söylüyor yer yer de bütüne gönderme yapan ufak parçalar barındırıyor. Bu yüzden, film son anına kadar çözülmüyor ve derdini anlatmak yerine, seyircinin kendi kafasında kurgulayacağı bir gerçeklik sunuyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleChicken with Plums
Sonraki makale64. Cannes Film Festivali’nde Ödüller Verildi
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here