Home 2010'lar 2010 Gişe Memuru

Gişe Memuru

0

gişe-memuru
Son dönem Türk filmlerinin büyük çoğunluğunda olduğu gibi, Gişe Memuru’nda da modern yaşamın getirdiği yabancılaşma, iletişimsizlik, yalnızlık vb. temalar filmin merkezinde yer alıyor ve film, esasında modern yaşamdaki günlük rutinlerin bireyi olumsuz anlamda dönüştürdüğünü bizlere acı bir hikâyeyle anlatıyor. Otobanda görev yapan ve yaşlı babasıyla birlikte yaşayan bir gişe memurunun hikâyesine kamerasını uzatan yönetmen Tolga Karaçelik, filmin ilk yarısında gişe memurunun monoton ve mekanik yaşamını günlük rutinlerle anlatırken, ikinci bölümde ise dengesi bozulan karakterin yaşadığı psikolojik çöküntü ve sonrasındaki yalnızlık ve çaresizlik ekrana taşınıyor.

Türkiye’nin modernleşme sürecinde yaşadığı sıkıntıların bireylere etkilerinin gözlemlendiği sıradan insan hikâyeleri sinemamızda yavaş yavaş bir alt tür hâline geliyor. Hayata tutunamayan, savrulan ve savruldukça kendi benliğinden daha da uzaklaşarak akli yanını kaybeden insanların yaşamlarını anlatan benzer filmlerde koyu bir varoluşçuluğun egemen olduğunu görüyoruz. Modern hayatın çıkmazlarından beslenen bu tür filmlerin aynı zamanda kendi klişelerini ürettiğini de gözlemlemek mümkün. Anne ya da babayla sorunlu bir ilişki, insanlarla bir türlü iletişime geçememe hâli, varoluşun ve iktidarın yitikliği ve günlük rutin bozulduğunda akli dengenin de yitirilmesi… Gişe Memuru da bu açıdan bakıldığında, farkında olmadan belki de, Türk sinemasında artık kanıksanan bir yönelimin peşinden gidiyor ve bu yönelime ait filmlerin ürettiği klişeleri tekrarlıyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Previous articleLoverboy
Next articleFernando Meirelles Onassis’in Hayatını Anlatacak
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version