Daisies

0


Yönetmenliğini Vera Chytilova’nın yaptığı 1966 yapımı Çekoslovak filmi Papatyalar, deneysel sinemanın özgün örneklerinden birisi. Deneysel montaj teknikleri ve klasik olay örgüsünün olmayışı filmi ilginç kılan özelliklerden.

Marie 1 ve Marie 2 adlarında iki genç kadının ‘başrol’de olduğu film, erkek egemen toplum, burjuva değerleri ve sembolleriyle alay eden görsel bir deney olarak adlandırılabilir.

Bugün de insanların büyük önem verdiği, benim biraz can sıkıcı bulduğum, ‘yemek muhabbeti’ Marie 1 ve Marie 2’nin de çok önemsedikleri bir konu. Düzenli bir işleri olmadığı için pahalı restoranlara gidemeyen kahramanlarımız, orta yaşlı ve yaşlı kimi beyefendileri kendilerini yemeğe çıkarmaya ikna ederler ve karınlarını doyurduktan sonra da bu saygın beyefendileri tren istasyonundan uğurlarlar. Filmde yemek yemek, özellikle şık restoranlardaki yemek sahneleri çokça kullanılıyor. Bazı sahnelerde yiyeceklerin amaçları dışında kullanıldıklarını da görüyoruz. Filmi eleştiren bazı bürokratlar, Çekoslovakya’da yiyecek konusunda sıkıntıların yaşandığı bir dönemde filmdeki yiyecek israfını eleştirir. Çok açık olmamakla birlikte belki de yönetmenin amacı yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında olan sınıfların her gün israf ettiği yiyeceğe dikkat çekmektir.

Umut Hanioğlu
umuthan@hotmail.com

Previous articleTexas Killing Fields
Next articleAlbert Nobbs
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version