Home Haber Alfred Hitchcock Kitabı Çıktı

Alfred Hitchcock Kitabı Çıktı

0

Agora Kitaplığı yönetmen serisine hız kesmeden devam ediyor. Bu kez de Sidney Gottlieb’in derlediği Alfred Hitchcock kitabı raflardaki yerini aldı.

Arka Kapak yazısından tadımlık bir bölüm;

“Hikâye her zaman filmin en önemli kısmıdır, fakat bir filmin en önemli görevi de kamera dilinin tamamen sözcüklerin yerine geçmesidir. Dolayısıyla, belirleyici olan benim hikâyeyi nasıl anlattığım. Bir casus filminde casusun neyi aradığı önemli değildir, nasıl aradığı önemlidir. Ben filmin neyle ilgili olduğunu hiç umursamam. İlgilendiğim şey, seyircide duygu uyandırmak için malzemenin nasıl işlenmesi gerektiği. İzleyiciye çığlık attıran teknik kullanımların neler olduğu.

”Gerçek gözükmeli ama gerçek olmamalı, çünkü gerçek hiçbirimizin hiçbir zaman katlanamayacağı bir şey. Sinemada da insanlar gerçekliği görmek istemiyorlar bence. Ben de insanlara istediklerini veriyorum. İnsanlar korkutulmayı ve şoke edilmeyi seviyorlar. Bu iki hissin insan üzerinde aynı etkiye sahip olduğunu hiç fark etmediniz mi?”

“Mümkünse hikâyeyi görsel olarak anlatın, konuşmanın atmosferin parçası olmasını sağlayın. Onun için, korkunun seyircinin kafasına yerleştirilmesi gerektiği kanısındayım ben; beyazperdede gösterilmesi şart değil. Gerilim, filmden alınıp seyircinin aklına taşınmalıdır. Film, bakışlardan ve tepkilerden oluşur. Sinema, biçimdir. Sinema, planların orkestrasyonudur.”

Derleyen: Sidney Gottlieb

Çevirmen: Nazlı Pakkan
282 sayfa, 1. basım: Ağustos 2014

Previous articleCutie and the Boxer
Next articleMalatya’ya Başvurular Başladı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version