Home Haber Peter Greenaway Kitabı Çıktı

Peter Greenaway Kitabı Çıktı

0

Sinemada nevi şahsına münhasır sıfatına en uygun yönetmenlerden olan, kendine has sinema diliyle ya çok sevilen ya da nefret edilen bir isim haline gelen Peter Greenaway’in kitabı Agora Kitaplığı’ndan çıktı. Vernon-Marguerite Gras’ın hazırladığı kitapta Greenaway’in zekasına, mizahına ve sinemasının diğer sanatlarla olan etkileşimine tanık olmak mümkün.

Arka Kapak yazısından bir kesit;

“Hayattan bir kesit değildir film, dünyaya açılan bir pencere değildir. Hiçbir şekilde ‘doğal’ ya da ‘gerçek’ bir şeyin kopyası değildir. İyi sanat yapay olmalı ve bir kurgu olarak dikkat toplamalıdır. Yani sinema, düz hikâye anlatmak yerine, içerik ya da hikâyeden uzaklaşarak görüntü, kompozisyon ve çerçevenin yaratılıp yoğrulabileceği bir anlam katma sürecine yoğunlaşmalıdır. Kendimi hâlâ sinemayla uğraşan bir ressam gibi görmemin sebebi budur. Ben bir nevi, resimlerimi beyazperdede yapıyorum.”

“Ben kesinlikle anaakım sinemaya ait değilim, onun asıl temsilcilerinden sayılmam. Ben daha ziyade kenarlarda bir dipnotum. Benim gözüm kıta Avrupa’sında. Fikirler sinemasını seviyor, metafor ve sembol peşine düşüyorum; deneme tarzında, teorik mülahazalar olarak filmler çekiyorum. Bu yüzden benim sinemam bir ironi, paradoks ve çelişki sinemasıdır, kahramanlarım da hep Calvino, Kundera gibi büyük yazarlar, Resnais, Godard, Antonioni ya da Pasolini gibi büyük yönetmenlerdir.”

Künye
Derleyen: Vernon-Marguerite Gras
Türkçesi: Selim Özgül
280 sayfa
1. basım: Eylül 2014
Fiyatı: 20 TL


Previous articleAltın Portakal’da Uluslararası Yarışma Filmleri Belli Oldu
Next articleAltın Koza’da Belgesel Zamanı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version