Ana sayfa 2000'ler 2008 Summer

Summer

1165
0

Summer

Üç gencin çocukluklarında geçirdikleri bir yaz mevsimi üzerinden gençlerin değişen ve farklı yönlere giden hayatlarını anlatan “Summer” televizyon estetiğindeki görselliği, parçalı kurgusu ve güçlü oyunculuklarıyla dikkat çekiyor. Gençlerin masumiyetlerini kaybettikleri ve ergenlik döneminden yetişkinliğe adım attıkları yaz mevsimi aynı zamanda üç karakter için de son derece önemli olayları beraberinde getiriyor.

Üçlünün hayat hikâyesini parçalı bir kurguyla anlatan yönetmen bir yanıyla da ergenlikten yetişkinliğe geçişin, geçmişte kalan sıkı dostlukların ve ilk aşkın da izlerini sürüyor. İngiliz gençlerin yaşam alışkanlıklarından beslenen gerçekçi karakterler klişe bir olay örgüsüyle bağlansa bile sonuç itibarıyla “Summer” kendini çok da ciddiye almayan, sıradan ama tatmin edici bir hikâyeye sahip. Geçmişleriyle yüzleşen bir grup gencin dokunaklı öyküsünü anlatan film yeni bir şey aramayan izleyicilerin sıkılmadan takip edebileceği iyi bir seyirlik. Fakat çok bütünlüklü ve derin bir drama da değil. Hikâyenin klişe olması gibi karakterlerin değişimleri de çok yüzeysel kalıyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleAbsurdistan
Sonraki makale8
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here