Home Haber Film keşiflerinin 50. senesi için dünya turu

Film keşiflerinin 50. senesi için dünya turu

0


1962’de başlatılan International Critics’ Week (SIC) 12-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında 64. Cannes Film Festivali’nde 50. yaşına basacak. Bu olayı kutlamak ve kariyerlerine buradan başlayan yetenekleri anmak adına Critics’ Week’te keşfedilen filmlerden oluşacak bir seçki 13 festival ve sekiz ülkedeki sinemateklerde seyircilerin karşısına çıkacak.

Los Angeles County Museum of Art (LACMA) bu dünya turuna Danimarkalı yönetmen Janus Metz’in olağanüstü belgeseli (geçen yılın Critics’ Week Büyük Ödülü’nü kazanan) Armadillo ve Fransız yönetmen Quentin Dupieux’nün Rubber’ıyla başlıyor.

Seçkinin gösterileceği yerlerin listesi: New York Museum of Modern Art – ABD; Lyon’daki Lumière Institute, Paris’teki French Cinematheque, Porto-Vecchio’daki Corsican Cinematheque ve La Rochelle Film Festivali – Fransa; Rio de Janeiro’daki Museum of Modern Art – Brezilya; Lima Film Festivali – Peru; Namur Francophone Film Festivali – Belçika; Mumbai Film Festivali – Hindistan; Pusan International Film Festivali – Kore; Bangkok’taki Dünya Film Festivali – Tayland); Beyrut’taki Metropolis Art Cinema – Lübnan.

Critics’ Week 2011 seçkisinin 18 Nisan’da açıklanması bekleniyor.

Previous articleOliver Schmitz, Russendisko’yu Berlin’de çekiyor
Next articleNoi Albinoi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version