Home Haber 18. Adana Altın Koza Film Festivali’nin Programı Açıklandı

18. Adana Altın Koza Film Festivali’nin Programı Açıklandı

0

Adana Altın Koza Film Festivali, ilk gösterimlerini festivalde yapacak yeni Türk filmlerinin de yer aldığı ulusal yarışmanın yanı sıra kapsamlı bir programla seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bu yıl 17 – 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan festival için dün İstanbul’daki Hilton Otel’de düzenlenen basın toplantısında program hakkında bilgi verildi.

Jüri üyeleri, yönetmenler, oyuncular ve yapımcıların yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın da katıldığı toplantıda açıklanan programın en dikkat çekici bölümlerinden birisi Nâzım Hikmet’in şiirinden esinlenerek oluşturulan ‘Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım’ başlığını taşıyor.

Bu bölümde Türkiye prömiyerini yapacak filmler arasında yer alan ve Mısır’daki devrimi konu alan, birçok yönetmenin Tahrir Meydanı’nda çektiği görüntülerden oluşan 18 Gün en fazla dikkat çeken yapım. Mahamet Saleh Haroun’un 2010 Cannes Film Festivali Jüri Ödülü sahibi Haykıran Adam ile Kenya yapımı Ruhun Peşinde bu bölümün diğer önemli filmleri arasında gözüküyor.

Bu yılki Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan Woody Allen’ın son filmi Paris’te Gece Yarısı’nın Türkiye prömiyeri de Adana’da gerçekleştirilecek. Eylül’ün sonunda Türkiye’de vizyona girecek filmi, Bir Zamanlar Anadolu’da filminde olduğu gibi yine ilk kez Adanalı sinemaseverler izleme şansına kavuşacak.

Belgeseller

Adana Altın Koza’da bu yıl kurmaca film programının dışında, belgesel programında da dikkate değer belgeseller gösteriliyor. 12 Kızgın Lübnanlı, Kapitalizm, Geliştirilmiş Formül, Unutulmuş Düşler Mağarası, Anadolu’nun Son Göçerleri: Sarıkeçililer, Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir belgeselleri programda öne çıkan belgeseller.

Yarışma Filmleri

Derviş Zaim başkanlığında, Beste Bereket, Bülent Vardar, Ebru Ceylan, Selim Demirdelen ve Yekta Kopan’dan oluşan jürinin değerlendireceği ulusal yarışma filmleri ise şöyle:

Aşk ve Devrim (F. Serkan Acar)

Beni Sev (Ali Özgentürk)

Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (Onur Ünlü)

Eylül (Cemil Ağacıkoğlu)

Gelecek Uzun Sürer (Özcan Alper)

Kadife / Büyük Ana (Erdoğan Kar)

Kaybedenler Kulübü (Tolga Örnek)

Mar (Caner Erzincan)

Memleket Meselesi (İsa Yıldız, Murat Onbul)

Saklı Hayatlar (A. Haluk Ünal)

Simurg (Ruhi Karadağ)

Türk Pasaportu (Burak Cem Arlıel)

Vücut (Mustafa Nuri)

Yurt (Muzaffer Özdemir)

Previous articleAdana’da Yılmaz Güney Müzesi Açılıyor
Next articleYeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinema Araştırmaları Kuramlar, Kavramlar, Yaklaşımlar
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version