Home Haber Sinecine’nin 5. Sayısı Çıktı

Sinecine’nin 5. Sayısı Çıktı

0

Türkiye’nin ilk hakemli, akademik sinema dergisi Sinecine – Sinema Araştırmaları Dergisi’nin 5. sayısı, farklı disiplinleri sinema ortak paydasında buluşturmak ve farklı konuları tartışmak için Doç. Dr. Ahmet Gürata editörlüğünde çıktı.

Derginin yeni sayısında, Eren Yüksel’in 1990 Sonrası Türkiye Sinemasında Etnik Kimliklerin Temsili, Nursel Güler’in Zeki Demirkubuz Sinemasında Toplumsal Cinsiyet, Toygar Sinan Baykan’ın Hollywood Bilimkurgusunda Makine, Beden ve Teknofobi, Sevgi Can Yağcı Aksel’in Szabo’nun Sesçil Evreninde Taraf Tutmak isimli makalelerine ulaşmak mümkün. Dergide bu makalelerin yanında, André Bazin’in Politique des Auteurs Üzerine başlıklı yazısının da çevirisi bulunuyor.

İlk sayının içeriğine ve diğer sayıların özetlerine derginin web sitesinden ulaşılabiliyor. 6. sayısı için yazı ve katkı beklenen dergiye makale gönderimi için son tarih 30 Mayıs 2012 olarak belirlendi. Yazılarınızı sinecine@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Sinecine – Sinema Araştırmaları Dergisi’nin 6. sayısının editörlüğünü Prof. Dr. S. Ruken Öztürk yapacak.

Previous articleNuri Bilge Ceylan Cannes’da En İyilerin Arasına Katıldı
Next articleİstanbul Modern’de Metin Erksan Filmleri Gösterilecek
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version