Home Haber Hayal Perdesi’nin 28. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin 28. Sayısı Yayında

0

Hayal Perdesi Mayıs-Haziran 2012 tarihli 28. sayısıyla www.hayalperdesi.netadresinde yayında…
Derginin vizyon sayfalarında bu sayıda, V for Vendetta’nın yönetmeni James McTeigue’nun Edgar Allan Poe’nun öyküleri üzerine kurduğu postmodern filmi Kuzgun, Raşit Çelikezer’in Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan yapımı Can ve İsmail Güneş’in yer üçlemesinin son filmi Ateşin Düştüğü Yer bulunuyor.
Derginin kapağında ise, uzun süredir devam eden kentsel dönüşüm projeleri üzerine şimdiye kadar çekilmiş en kapsamlı belgesel olan Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir var. Belgeselin yönetmeni İmre Azem’le kentsel dönüşüm sürecini, projenin nasıl oluştuğunu ve İstanbul’u gelecekte bekleyen olası tehlikeleri konuştuk.
Türk Sineması Araştırmaları bölümünde geçtiğimiz ay vefat eden Seyfi Teoman anısına derlenen bir söyleşi metni, Esra Tice’nin yazdığı Atıf Yılmaz Sineması yazısı ve Mayıs ve Haziran aylarında ölüm yıldönümleri olan Faruk Kenç, Erdoğan Tokatlı ve Ömer Kavur’la ilgili hazırlanan, sinema tarihçisi ve sinema yazarlarının katıldığı geniş çaplı bir soruşturma bulunuyor.
Açık Alan bölümünde Remzi Şimşek Vavien filmine farklı bir perspektiften yaklaşırken, Cihan Aktaş Yalanı Tabiileştiren Telakkiye Karşı başlıklı makalesinde Bir Ayrılık filmine yoğunlaşıyor. Kısa-ca bölümünde Zeynep Merve Uygun kısa film sitelerini okurlarla paylaşıyor, Keşif bölümünde Yiğitalp Ertem geçtiğimiz yıl Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar adayı olan Belçika filmi Rundskop’u ele alıyor.
Belgesel Odası’nda bu sayıda, Belgesel Sinemacılar Birliği Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgen ve Proje Koordinatörü Yasin Ali Türkeri ile Arşivist projesi üzerine gerçekleştirilen bir söyleşi yer alıyor. Kamera Arkasının bu sayıdaki konuğu Aida Begiç’in 65. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen son filmi Djeca’da görev yapan Mustafa Emin Büyükcoşkun. Neden Film Seyrediyoruz? sorusunu ise bu sayıda şair ve yazar Ömer Erdem cevaplıyor.
Previous articleİstanbul Modern Sinemada “Hava Kararınca Sanat” Programı
Next articleDocumentarist Youth Mode İnteraktif Belgesel Atölyesi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version