Home Haber Goethe’de Perşembe Filmleri Dizisi

Goethe’de Perşembe Filmleri Dizisi

0

Goethe-Institut İstanbul’un Perşembe Filmleri dizisi Nisan 2013’de devam ediyor. Ocak ve Şubat aylarında olduğu gibi Nisan ayında da yine son üç yılın Alman filmlerinden oluşan bir seçki her Perşembe saat 19.00’da sinemaseverlerle buluşacak.

Programda özellikle Christian Petzold’la birlikte modern Alman sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olan Christoph Hochhausler’in Alttaki Şehir filmini tavsiye ediyoruz.

Nisan ayının programında şu filmler yer alıyor:

04. Nisan 2013: Mahler Bunalımda

11. Nisan 2013: Büyükannemin Evi

18. Nisan 2013: Alttaki Şehir

25. Nisan 2013: Sınırsız Yetki

Mahler Bunalımda (2010)

Yönetmen: Percy Adlon, Felix Adlon

Gustav Mahler 1910 yazında Sigmund Freud’la görüşmek üzere Hollanda’ya gider. Çünkü büyük müzisyen korkunç bir kıskançlığın pençesinde kıvranmaktadır: Kendi adına gönderilmiş, ama eşi Alma’ya hitaben yazılmış bir aşk mektubu onu dehşete düşürmüştür; tanınmış mimar Walter Gropius, bu mektupta Alma’yla yaşadığı aşk macerasını tüm detaylarıyla anlatmaktadır. Mahler büyük bir bunalıma girer. Sigmund Freud Mahler’i kendisiyle acılı bir hesaplaşmaya zorlar.

Büyükannemin Evi (2011)

Yönetmen: Arnon Goldfinger

Film polisiye bir öykü gibi kurgulanmış, ama aslında yalnızca gerçekten olanları anlatıyor. Büyükannenin ölümünün ardından onun evini düzenlerken kimse rahatsız edici bir şeylerle karşılaşmayı beklemiyor. Ama ortaya çıkan inanılmaz bir gizli tutulmuş dostluğun, Yahudi büyükanne ve büyükbabanın yüksek rütbeli bir SS subayının ailesiyle dostluğunun hikâyesi. Gerda ve Kurt Tuchler, Berlin’den kaçışlarının ardından Tel Aviv’e yerleşmişlerdi.

Alttaki Şehir (2010)

Yönetmen: Christoph Hochhäusler

Yükselme peşinde bir yatırım bankacısının eşi olan Svenja Steve, eşinin patronuyla bir ilişkiye giriyor. Patron, Oliver Steve’in onları rahatsız etmemesini sağlamak amacıyla onu “terfi ettirerek” Cakarta’ya gönderiyor. Güç ve paranın kıskacında yaşanan tutku, büyük bir krize yol açıyor.

Sınırsız Yetki (2011)

Yönetmen: Heidi Specogna

Den Haag’daki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kongolu subay ve daha sonra da başkan yardımcısı olan Jean-Pierre Bemba’ya karşı bir soruşturma yürütüyor. Soruşturmanın konusu, Bemba’nın askerlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti Başkanı Ange Félix Patassé ‘nin çağrısı üzerine bu ülkeye gitmesi ve Bemba’nın onlara verdiği sınırsız yetki ile cinayetlerden tecavüzlere, talandan yıkımlara kadar çeşitli suçlar işleyerek korku ve dehşet saçması. 2008 yılında, bu olanlarla ilgili yerinde soruşturmalar başlıyor. Bu sırada Bemba, Den Haag’da tutuklu; ona karşı sürdürülen bu davanın geçerli olup olmayacağı ilk duruşmalarda belli olacak. 2010 yılı Temmuz ayında ana duruşma, belirsiz süreyle erteleniyor. Sınırsız Yetki, film ekibinin yerinde soruşturmalara eşlik etmesine izin verilen ilk ve tek belgesel film olma özelliğini taşıyor.



Previous articleKon-Tiki
Next articleDocumentarist Yeni Yetenek Ödülü Adaylarını Arıyor‏
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version