Home Haber Hayal Perdesi’nin Yeni Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin Yeni Sayısı Yayında

0

Hayal Perdesi Mart-Nisan 2013 tarihli 33. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…


Derginin vizyon sayfalarında bu sayıda, Reha Erdem’in kendine has bir atmosfer yarattığı masalsı filmi Jîn, Kim ki-Duk’un sinemaya dönüşünü müjdeleyen Acı, Steven Spielberg’ün epik uyarlaması Lincoln, Quentin Tarantino’nun keyifli seyirliği Zincirsizve Yılmaz Erdoğan’ın iki şairin hayat hikâyesini sinemaya aktaran yapımı Kelebeğin Rüyası yer alıyor.


Hayal Perdesi’nin bu sayıdaki kapak konusu ise, operetlerle başlayarak sonrasında Mısır filmleri furyasının şekillendirdiği ve 70’lerde arabesk şarkıcıların başrolünde yer “Arabesk Filmler”. Cem Pekman “Türk Sineması’nda Arabesk” başlığıyla arabesk olgusunun gelişimini kronolojik bir şekilde aktarırken, Murat Tolga Şen “Arabesk Sinemasının Şarkıcı “Küçük”leri” isimli yazısında bu furyada öne çıkan çocuk şarkıları ele alıyor. Sinema tarihçileri Giovanni Scognamillo ve Agâh Özgüç söyleşileriyle desteklenen dosya, şarkılı filmlerden arabesk filmlere geçiş sürecini anlattığı kadar, Türkiye’nin o dönemde yaşadığı toplumsal dönüşüme de ayna tutuyor.


Kamera Arkası’nda Türkiye’de gösterilen pek çok yabancı filmde başrol oyuncularını seslendiren ve alanında uzman isimlerden olan Sungun Babacan’la Türkiye’de dublaj olgusu ve sektöre dair keyifli bir sohbet bulunuyor. Cihan Aktaş Büyülü Gerçek isimli köşesinde, geçtiğimiz Oscar ödül töreninde en iyi film seçilen Argo’yu ve filmin çevresinde gelişen tartışmaları merkezine alıyor. Belgesel Odası’nda Barış Saydam geçtiğimiz !f İstanbul Film Festivali’nde gösterilen Bir Belgesel: Woody Allen’ı, Hilal Turan ise Lübnanlı bir Ermeni şairin kolektif belleğini şekillendiren travmalar üzerinden anlatılan Kunduralarımı İstanbul’da Bıraktım isimli çalışmaya değiniyor.


Açık Alan’da Zeynep Köroğlu Romen filmi Tepelerin Ardında’yı tartışıyor, Sinefil bölümünde Kübra Turangil Lars von Trier’in Karanlıkta Dans filmini dergiye taşıyor. Kitaplık da Sema Karaca önemli bir kaynak kitap sayılan Daniel Frampton’ın Filmozofi kitabını anlatıyor, Neden Film Seyrediyoruz’da ise hikâyeci Nermin Tenekeci filmlerin arkasında yatan hikâyeleri paylaşıyor. İngilizce makale ve söyleşilerin yayınlandığı English Section bölümünde bu sayıda Cem Pekman’ın Ertem Eğilmez sineması üzerine yazdığı makale bulunuyor.


Previous articleGüç Belgesel Sinemada
Next articleTo the Wonder
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version