Home Haber !f İstanbul 2014’te Öne Çıkanlar

!f İstanbul 2014’te Öne Çıkanlar

0

!f İstanbul 2014’ün programı yine birbirinden ilginç, garantili filmlerden çok keşfi bol, seveni olacağı kadar nefret edeni de çok olacak yapımla dolu. Bizler de bu “mayınlı” programa kısaca bir göz attık, heyecan duyduğumuz yapımları radarımıza aldık.

!f İstanbul’un en keyifli, !f ruhunu en iyi yansıttığına inandığımız bölümü Keşif bu sene de çok konuşulacak bir programa sahip. Bu bölümde bizim tercihimiz Ramon Zürcher’in Tuhaf Kedicik (Das Merkwürdige Kätzchen) filmi ve Zeynep Dadak-Merve Kayan ikilisinin çektiği Mavi Dalga. İran filmi Balık ve Kedi’yi (Mahi va Gorbeh) de es geçmemekte fayda var.


Galalar ise çok şenlikli, kaçırdığınıza üzüleceğiniz pek çok filmle dolu. Tuhaf ve sıra dışı Bela (Borgman), ilginç bilimkurgu denemesi Derinin Altında (Under the Skin), ezberbozan Gece Planı (Night Moves), kışkırtıcı Nymphomaniac, trajikomik Spies & Glistrup ilk dikkatimizi çekenlerden… En güzelini ama en sona bıraktık, sıkı durun… Evet, şehre bir kez daha büyük usta Wong Kar Wai filmi geliyor! Lars von Trier, Kelly Reichardt, Christoffer Boe, Jean Marc Vallee hatta Miyazaki… Hiçbirisi sanırız bizi bu kadar heyecanlandırmadı. Evet, Büyük Usta galalar bölümünde, bu görsel şölen kaçmaz!


Oyun bölümü de festivalin iddialı gözükmemesine rağmen dikkat çekici bölümlerinden biri. Bill Plympton’ın kendine has çizgilerini acı-tatlı bir aşk hikayesine uyarladığı animasyon filmi Aldatma (Cheatin’), Fasulye’den sonra takipçisi olduğumuz Bora Tekay’ın yeni denemesi Böcek ve her festivalde keşif bölümlerinin olmazsa olmazı Quentin Dupieux’tan Fena Polisler (Wrong Cops), epik sinema tarihi belgeseliyle akıllarımıza yer eden Mark Cousins’in yeni belgeseli Sinema ve Çocukların Hikayesi (A Story of Children and Film), Randy Moore’un estetik olduğu kadar da çarpıcı yapımı Yarından Kaçış’ı (Escape From Tomorrow) da dikkate almak lazım.


Previous articleİstanbul Modern’de Kieslowski Retrospektifi
Next articleBilgi Sinema Kulübü Şubat Programı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version