Home Haber Goethe’de Perşembe Filmleri

Goethe’de Perşembe Filmleri

0
Goethe-Institut’un sevilen film programı Perşembe Filmleri, Şubat ayında aşağıdaki filmlerle devam ediyor: 

06 Şubat 2014: Hotel Lux (Yönetmen: Leander Haussmann)

13 Şubat 2014: Dicke Mädchen / Şişman Kızlar (Yönetmen: Axel Ranisch)

20 Şubat 2014: Poll (Yönetmen: Chris Kraus)

27 Şubat 2014: Gerhard Richter (Yönetmen: Corinna Belz)

Bütün filmler Türkçe altyazılıdır. Filmlere giriş serbesttir.

Tüm filmler saat 19.00’da gösterilecektir.

Hotel Lux

Yönetmen: Leander Haussmann, Almanya 2012, 110 dk.

III. Reich döneminde geçen filmde, sahne partneri Siegfried Meyer ile birlikte yaptıkları Hitler ve Stalin taklitleriyle ün kazanan komedyen Hans Zeisig, 1938 yılında sahte belgelerle Berlin’den  Moskova’ya kaçar. Orada gizli servis, onun Hitler’in astroloğu olduğunu sanır. Zeisig, Stalin iktidarının kanlı oyunları ve iktidar çatışmaları arasında kalır ve bir felaketten kaçmak isterken başka bir belanın içine düştüğünü fark eder. Moskova’da dünyanın dört bir yanından göçen komünistlere ev sahipliği yapan Hotel Lux’ta, komünizmin içerdiği iyiliklere olan sarsılmaz bir inanca sahip tiyatrocu arkadaşı Siegfried Meyer’le ve yeraltında mücadele yürüten Frida van Oorten ile karşılaşır ve macera iyice tehlikeli bir hal almaya başlar.

Dicke Mädchen/Şişman Kızlar

Yönetmen: Axel Ranisch, Almanya 2011, 76 dk.

Sven annesi Edeltraut ile birlikte yaşamakta, hatta onunla aynı yatakta uyumaktadır. O işe gittiğinde,  Daniel gelerek demans hastası kadınla ilgilenir. Bir gün Edeltraut ikisini de balkona kilitler ve evden kaçar. Sven ve Daniel kadını aramaya başlarlar. Bu aslında ikisi arasında harika bir dostluğun başlangıcı olabilir, ancak sorunlar vardır: Sven’in pek de net olmayan homoseksüel eğilimleri ve Daniel’in evde onu bekleyen karısı ve çocuğu. Bu şekilde ortaya trajikomik bir aşk hikâyesi çıkar. Mutlu sonla gelecek olan ikisinin birleşmesi değil, Sven’in özgürlüğüne kavuşması olacaktır.

Poll

Yönetmen: Chris Kraus, Almanya/Avusturya/Estonya 2010, 129dk

14 yaşındaki Oda, annesinin ölümünden sonra Baltık Denizi kıyısında yaşayan Alman babasının yanına döner. Birinci Dünya Savaşı’nın patlamasından önceki son günleri burada geçirir ve Poll‘de, Alman kökenli Baltıklı aristokrat ailenin çiftliğinde, huzurlu ve sakin ortamın nasıl karmaşaya ve çöküşe doğru sürüklendiğini görür. Terk edilmiş yan binada, Çarın askerlerinin ağır yaraladığı Estonyalı bir anarşisti bulduğunda – duygusal bir tepkiyle – ona yardım etmeye karar verir. Bu isimsiz yaralının ortaya çıkması hem kendisi hem de ailesi için tehlikeli olsa bile… Poll, Nisan 2011‘de verilen Lola Alman film ödüllerinden dördünü kazandı.

Gerhard Richter – Resimleri

Yönetmen: Corinna Belz, Almanya 2011, 98’, belgesel
Gerhard Richter, günümüzün en önemli ressamlarından biri; ‘resim sanatını 21. yüzyıla taşımayı başaran ressam’ olarak da tanımlanıyor. Pek çok uluslararası ödülün sahibi, sergileri dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor. Filmde yönetmen Corinna Belz sanatçıyı atölyesinde ziyaret ederek bazı resimlerinin ortaya çıkış sürecini takip ediyor ve Richter’in spontane ve rastlantısal izlenimi uyandıran yapıtlarının nasıl uzun soluklu bir arayış sürecinin sonucunda ortaya çıktığını gösteriyor. Sonuçta karşımızdaki; yönetmenin duyarlı ilgisinin izlerini taşıyan, geleneksel ve çoğunlukla akademik ağırlıklı sanatçı portrelerinin çok dışına çıkan eşsiz bir belgesel.


Previous articlePaolo Sorrentino Röportajı
Next articleOnur Ünlü’den Yeni Film: İtirazım Var
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version