Home Haber Beyoğlu Sineması’nda Yaz Şenliği Başlıyor

Beyoğlu Sineması’nda Yaz Şenliği Başlıyor

0

Beyoğlu Sineması, kuruluşundan itibaren tematik programlar, toplu gösterimler, özel seçkiler düzenlemek suretiyle bir repertuvar sineması kimliği kazanmış farklı bir sinema. YAZ ŞENLİĞİ de sinemaseverler tarafından uzun yıllar büyük ilgi ve beğeniyle takip edilen ve son birkaç yıldır eksikliği açıkça hissedilen bir Beyoğlu Sineması klasiği. Şimdi beşi daha önce ticari gösterime girmemiş, 25 filmden oluşan harika bir seçkiyle geri dönüyor.

Geçmişte “Şarküteri”, “Otomatik Portakal”, “Bağdat Kafe”, “Yağmurdan Önce”, “Yeraltı”, “Köprüüstü Aşıkları” gibi herbiri kendi seyircisini yaratmış kült filmlerin haftalar boyunca toplu şekilde gösterildiği bir program olan Yaz Şenliği, olumsuz piyasa koşulları yüzünden sürdürülememiş ve son yıllarda özlemle yâd ettiğimiz hatıralardan birine dönüşmüştü.

2017 yılından beri yeni bir anlayışla hayatta kalma mücadelesi veren Beyoğlu Sineması bu değerli hatırayı canlandırmak için aylar öncesinden 2018 yazına hazırlandı. Başka Sinema’nın destekleriyle, hemen tamamı önemli film festivallerinde ödüller kazanmış yapımlardan oluşan göz kamaştırıcı bir seçki oluşturuldu. Son dört sezonun en sevilen filmlerini tek seferde seyirciyle buluşturmayı hedefleyen bu seçki, geçmişten farklı olarak ticari gösterime girmemiş filmlere yapılacak gala gösterimleriyle daha da zenginleşti ve sinemaseverlerin yüzünü güldürmek için geri sayıma geçti.

YAZ ŞENLİĞİ Seçkisi (14-18 Temmuz 2018)

. Saul’un Oğlu / Saul fia (Yön: László Nemes, 2015)

. Leviathan (Yön: Andrey Zvyagintsev, 2014)

. Ben, Daniel Blake / I, Daniel Blake (Yön: Ken Loach 2016)

. Manifesto (Yön: Julian Rosefeldt, 2015)

. Beden ve Ruh / Teströl és lélekröl (Yön: Ildikó Enyedi, 2017)

. Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız / A Girl Walks Home Alone At Night (Yön: Ana Lily Amirpour, 2014)

. Paterson (Yön: Jim Jarmusch, 2016)

. ‘93 Yazı / Estiu 1993 (Yön: Carla Simón, 2017)

. Sefer Tası / Dabba (Yön: Ritesh Batra, 2013)

. Kaptan Fantastik / Captain Fantastic (Yön: Matt Ross, 2016)

. Onur / Pride (Yön: Matthew Warchus, 2014)

. İki Gün ve Bir Gece / Deux jours, une nuit (Yön Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, 2014)

. Genç Karl Marx / Le jeune Karl Marx (Yön: Raoul Peck, 2017)

. Frantz (Yön: François Ozon, 2016)

. Mutlu Son / Happy End (Yön: Michael Haneke, 2017)

. Gençlik / Youth (Yön: Paolo Sorrentino, 2015)

. Sevgisiz / Nelyubov (Yön: Andrey Zvyagintsev, 2017)

. Turist / Turist (Yön: Ruben Östlund, 2014)

. Umudun Öteki Yüzü / Toivon tuolla puolen (Yön: Aki Kaurismäki, 2017)

. Victoria (Yön: Sebastian Schipper, 2015)

 

GALA Filmleri

. Kısmet Sevgilim: İlk Şarkı / Mektoub, My Love: Canto Uno (Yön: Abdellatif Kechiche, 2017)

. Transit (Yön: Christian Petzold, 2018)

. Dovlatov (Yön: Aleksey German, 2018)

. Eva (Yön: Benoît Jacquot, 2018)

. Üç Tepe / Three Peaks (Yön: Jan Zabeil, 2017)

 

Previous articleStrangled
Next articleIncident in a Ghostland
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version