Ana sayfa 2000'ler 2006 Reprise

Reprise

1705
0

reprise

Çok hızlı ve şaşırtıcı bir girişten sonra giderek temposunu düşüren Reprise, melankolik olduğu kadar da enerjik bir filmdi. Gerçekten oldukça ilginç tatları bir araya getirmiş ve bunu yaparken de eline yüzüne bulaştırmamış. Son zamanlarda Stranger Than Fiction’la birlikte izlediğim, mizah duygusunu en etkili ve en zekice kullanan filmdi. Hikayesini anlatmaya, Erik ve Phillip’in yazar olma idealinden başlıyor ve sıçramalarla ikilinin ve arkadaşlarının hayatlarını kadrajına alıyordu. Başlarda her şey Phillip için iyi giderken, hayat yine sürprizlerle dolu olduğunu göstererek Erik’i öne geçiriyordu. Bu sessiz yarış sürerken ikilinin arkadaşlıklarında kırılma anları geliyor ve ikili bu durumların üstesinden gelmeye çalışıyordu.

Yönetmenin filme kendi enerjisini ve romantizmini yansıttığını görmekle beraber, film; hayata, arkadaşlığa ve aşka dair de önemli şeyler söylüyor. Her ne kadar anlatımı bunların üstünü örtüyor gibi gözükse de, her zaman melankoliyi beraberinde taşıyor. Bunda yönetmen kadar senaristinde payı var. Hikaye çok sağlam ve açılımları olan bir hikaye. Ama Joachim Trier ilk filmi olmasına rağmen, bu hikayeyi çok şiirsel bir kompozisyonla ekrana taşımayı başarmış. Tempo konusunda filmde sıkıntıların olduğu ve bazen fazla romantik kaçtığı söylenebilir. Bunlar doğru, fakat yönetmenin ilk filmini çektiğini de göz önünde bulundurmak gerekir. İskandinav filmlerinin ana temalarından olan bireysellik ve toplumdan kopuş bu filmde de var, fakat yönetmen bunların yanına arkadaşlığın sıcaklığını da eklemeyi başarıyor. Christoffer Boe’den sonra, onun kadar heyecan verici bir yönetmen daha mı doğuyor acaba?

 

Barış Saydam

bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleCoeurs
Sonraki makaleJust Like Home
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here