Ana sayfa 1950'ler 1950 Los Olvidados

Los Olvidados

1882
1

Los Olvidados

Luis Bunuel Amerika’da bir süre çalıştıktan sonra Meksika’da bir film çekmesi için davet alır. Bu daveti kabul eden Bunuel’in çekmiş olduğu Los Olvidados ise daha sonra Meksika’yı dışarıda kötü gösterdiği için eleştirilere maruz kalacaktır. Fakat Bunuel filmin daha başında Los Olvidados’un dünya genelinde olan bir sorunu anlattığını ve bunun Meksika’ya özgü bir sorun olmadığını hatırlatmıştır. Filmde sokak çocuklarının suçla iç içe yaşamlarını anlatan Bunuel, aynı zamanda bu sorunun nedenlerine dair de çarpıcı tespitlerde bulunur.

Los Olvidados oldukça sert bir filmdir. Ama onun sertliği doğallığından ve gerçekçiliğinden kaynaklanır. Filmin başında Bunuel filmde iyimserlik olmadığını açıkça söyler. Modern görünümlü büyük şehirlerin arka planında kalan varoşlardaki yaşamı ve evsiz çocukların hayatlarını derinlikli bir bakışla anlatan yönetmen, aynı zamanda sevgi, şefkat, güven ve eğitim eksikliğinin nelere yol açabileceğini de çok çarpıcı bir şekilde gözler önüne serer. Ailelerinden bir türlü istediği sevgiyi bulamayan çocuklar bir süre sonra bunu başka yerlerde aramaya başlar. Kötü bir arkadaş çevresi, sevgi eksikliği, eğitimsizlik ve yoksulluk bütün bu durumu daha da derinleştirirken ortaya son derece karamsar bir tablo çıkar. Ama Bunuel yine de iyimserliğini kaybetmez. Çocukların haklarına saygı gösterildiği gün bunlar değişecek, der. Bu sorunun çözümünün ilerleme ve gelişimle birlikte çözümlenebileceğine inanır. Oysa bugün de durum pek farklı değildir. 1950’lilerin Meksika’sında geçen Los Olvidados ne acıdır ki aynı zamanda günümüzdeki varoşların da bir yansımasını sunar.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleL’age D’or
Sonraki makaleViridiana
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here