Ana sayfa 1970'ler 1972 The Discreet Charm of the Bourgeoisie

The Discreet Charm of the Bourgeoisie

1929
0

The Discreet Charm of the Bourgeoisie

Burjuvazi ve kiliseye getirmiş olduğu eleştirileri sürreel çizgideki filmlerine yansıtan Luis Bunuel, “Discreet Charm of the Bourgeoisie”de sinemasının bütün alametifarikalarını gözler önüne seriyor. Başta burjuva, din, ordu ve savaş gibi konulara eleştirilerini getiren Bunuel, bunlarla da sınırlı kalmayarak, içinde bulunduğu dönemin siyasi gelişmeleriyle ilgili eleştirel söylemleri de filmine taşıyarak sürreel anlatımına toplumsal bir boyut da kazandırıyor. Özellikle Vietnam Savaşı’na ve Franco Dönemi’ne ait ağır eleştiriler var. Filmdeki elçinin temsil ettiği ülke bir Latin Amerika ülkesi gibi gösterilmesine rağmen bence Franco İspanya’sı. Zengin ve fakirin arasındaki uçurumun sürekli genişlediği, suç oranının hızla arttığı, rüşvetin yaygınlaştığı, devletin öğrenci hareketlerine sert karşılıklar verdiği ve askerin yönetimde etkin olduğu ülke kuvvetle muhtemeldir ki dönemin İspanya’sı.

Anavatanını bu kara komedinin baş unsurlarından biri yaparak sürekli yeren Bunuel, burjuvanın içine düştüğü birbirinden komik durumlarla da adeta her açıdan burjuvaya saldırıyor. Bir türlü birleşip de yemek yiyemeyen bir burjuva grubun film boyunca çeşitli kereler toplanarak yemek yemeye çalışması ve bunun etrafında düşle gerçeğin iç içe geçerek sunulduğu komik enstantaneler yaratılması bir yana, Bunuel’in neyi niçin yaptığı hiçbir zaman kestirilemeyen sürreel tercihleri de filme farklı bir boyut katıyor. İşkenceci polisler, katil askerler, garip din görevlileri ve “Koyun can derdindeyken kasap et derdinde” sözünü her sahnede vurgulamamızı sağlayan vurdumduymaz bir burjuva grubu filmin temel ekseninde yer alıyor. Bunuel hazırlamış olduğu mizansenlerle birbirinden farklı görünen bu grupları zaman zaman aynı yemek masasında birleştiriyor ve özlerindeki paralelliği yüzümüze vuruyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleTristana
Sonraki makaleThe Phantom of Liberty
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here