Home Haber Yeni Kara Filmler

Yeni Kara Filmler

0


Yeni Kara Filmler:
Modern Dünyanın Derin Gölgeleri (Selda Tan Özdemir)
Nirengi Kitap – 320 sayfa

Altıkırkbeş yayınlarında “Lull Sinema Dizisi”nin yayın yönetmenliğini yapan ve yine Altıkırkbeş’ten çıkan Kara Filmler: Neo Noir’dan Future Noir’a isimli kitabı yazan Selda Tan Özdemir’in yeni kitabı “Yeni Kara Filmler” yayınlandı. Yazarın bundan önceki kitabıyla benzer şekilde ilerleyen kitap, kara filmden yeni kara filme (neo-noir) geçiş sürecini aktarırken; türün önemli filmlerini ve yönetmenlerini de merkezine alıyor. Özdemir’in çeşitli kaynaklardan yaptığı alıntılarla zenginleştirdiği ve kendine has lirik üslubuyla yorumladığı filmler üzerinden -yeterli olmasa da- hatırı sayılır bir külliyata ulaşmak mümkün.

Kitabın arka kapağından;
Yeni Kara Filmler sizi tekinsiz bir evrene götürüyor… Ama sadece tekinsiz değil.
“Bu denli karanlıkken dünya, onu aklayıp paklamaya çalışan filmlerden söz etmenin anlamı yoktur şüphesiz. Sinema tarihinin en uzun yaşayan türü olan film noir ve ardılları hayata, düzene ve geleceğe dair sosyolojik coğrafyalar olarak üzerinde düşünülmeyi hak ederler. İlk dönem kara filmlerinden, değişen toplumsal ve bireysel kimlik üzerine vurgu yapan modern kara filmlere, bugünün teknolojik dünyasına, tele-kapitalizme dair uyarılarla dolu olan kara gelecek filmlerine dek noir safını tutmuş olanlar; politikaları, mitleri, toplumsal değerleri, bireyin varoluşunu ve dünyanın geleceğini sorgulamayı amaçlar. Perdedeki karanlık vizyon, içinden çıktığı toplumun yansısı ve modernizmin psikopatolojisidir.”

Previous articleAkbank Sanat’ta Miyazaki Filmleri
Next articleTomtom Sinema Karnavalı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version