Home Haber Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam

Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam

0

giovanni_scognamillo_nun_gozuyle_yesilcam
Hayal Perdesi Kitaplığı’nın yedinci kitabı olan Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam, Türkiye basınında en uzun süre yazan sinema eleştirmenlerinden Giovanni Scognamillo’nun gazete ve dergilerde yazdığı tanıtım ve eleştiri yazılarını, makalelerini ve vermiş olduğu söyleşileri içeriyor. Küre Yayınları’nın çıkardığı yönetmen serisi kitaplarından sonra, sinema eleştirmenlerinin yazılarının derleneceği Türk sineması araştırmaları serisinin ilk kitabı olan bu çalışma, ayrıca Scognamillo’nun yazarlık serüvenini ifade ettiği gibi 1960’lardan günümüze değin Türk sinemasının tarihini de açıklıyor.

Sinemamızın “altın yılları” olan 1960’larda sinema eleştirmenliğine başlayan ve yaklaşık elli yıldır da çeşitli gazete ve dergilerde yazan Giovanni Scognamillo’nun yazıları, aynı zamanda bir dönemin sinemayla irtibatına da ışık tutuyor. 60’larda yetişen sinemacıların motivasyonlarını, sinemayla olan organik bağlarını ve ruh hallerini de özetliyor.

Nijat Özön’ün sınıflandırmasıyla “sinemacılar dönemi”nde yazmaya başlayan Scognamillo’nun yazıları, bu açıdan bakıldığında sinemamızın değişim ve dönüşüm sürecini ortaya koyarken; öte yanıyla eleştirmenlik mesleğini ve aynı dönemde yazan eleştirmenlerin gelişimini de kronolojik bir şekilde takip ediyor. Kitapta yer alan yazılardan, 60’lar ve 70’lerde film eleştirisinin konumunu, film eleştirmenleriyle yönetmenler arasındaki ilişkiyi, Sinematek döneminde yaşananları ve geçmişten günümüze yerli sinemanın ve Türkiye’deki filmciliğin gelişimini izlemek mümkün.

Giovanni Scognamillo’nun 1961-2004 yılları arasında Akşam, Hey, Yedinci Sanat, Yeni Sinema, Beyazperde, Milliyet Sanat gibi gazete ve dergilerde yazdığı eleştiri yazıları ve makalelerin derlendiği kitapta, bunlara ek olarak özellikle 1990’lardan sonra Nokta, Yeni İnsan Yeni Sinema ve Yeni Film dergilerinde yayımlanmış röportajlar da bulunuyor.

Giovanni Scognamillo
1929’da İstanbul’da doğdu. İtalyan Lisesi’nin Edebiyat bölümünden mezun oldu. 60’lı yılların ikinci yarısında Türkiye’de çekilen İtalyan, Fransız, İspanyol filmlerinde yapım görevlisi ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Yerli ve yabancı basında çok sayıda sinema dergisi ve gazetelerde yazdı ve birçok ödül kazandı. Halen Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Türk Sinema Tarihi” dersi veren yazarın ellinin üzerinde kitabı vardır.

Previous articleAltyazı’nın Aralık Sayısı Çıktı
Next articleXXY
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version