Home Haber Women Make Movies 40. Yılını Uçan Süpürge’de Kutluyor

Women Make Movies 40. Yılını Uçan Süpürge’de Kutluyor

0

Kadınların sinemadaki üretimlerinin tüm dünyaya yayılmasını sağlayan en geniş dağıtım ağı Women Make Movies (WMM) kırk yaşında. Women Make Movies doğum gününü 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde özel bir film seçkisiyle kutlayacak.

Feminist sinemacılar kolektifi olarak 1972 yılında kurulan WMM zaman içinde kâr amacı gütmeyen bir iletişim örgütü ve dağıtımcı kimliğiyle sektörün öncüsü konumuna geldi. Örgüt dünyanın her yerinde kadın sorunlarını beyazperdeye aktarıyor ve kırk yıldır kadın yönetmenler ve yapımcılar için sinema sektörünü cazip hâle getiriyor. Bağımsız kadın yönetmenlerin üretimini teşvik eden WMM bu filmlerin dağıtımcılığını yaparak dağıtım tekellerine bağımlılığı da kırıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Uçan Süpürge’nin festivali için bir seçki hazırladı. Chantal Akerman, Maxi Cohen, Valie Export, Laurence Gavron, Bette Gordon, Ulrike Ottinger, Helke Sander gibi kadın sinemasına yön veren kadınların birlikte yönettiği Yedi Kadın Yedi Günah; Sally Potter, Agnès Varda, Catherine Breillat, Doris Dörrie, Deepa Mehta, Jane Campion gibi yönetmenlerle yapılan görüşmelere yer veren Tutkuyu Filme Almak, ikinci dünya savaşı sırasında kadın gazetecileri anlatan Kadına İş Yok gibi usta işi belgeseller bu bölümde gösterilecek.

Bu özel bölüm birbirinden iyi filmleri Ankara’ya taşımakla kalmayacak, seyircileri “Trinh Minh-ha sineması” ile de tanıştıracak. Bağımsız yönetmen, film yapımcısı, kuramcı, feminist, üniversite hocası, besteci, sanatçı, kültür eleştirmeni ve yazar Trinh Minh-ha, beş filmiyle Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde olacak ve bir atölye çalışması yapacak. Vietnamlı yönetmenin festivalde gösterilecek filmleri kişisel belgesellerden uzun metraj kurmacaya kadar farklı türlerde şaşırtıcı, kışkırtan ve sinemaya dair bilinen her şeyi ters yüz eden filmler: Surname Viet Given Name Nam (1989), Shoot fort he Contents (1991), A Tale of Love (1995), The Fourth Dimension (2001), Night Passage (2004).

Previous articleYeni Çıkan Sinema Kitapları: Üç Maymun
Next articleThe Best Exotic Marigold Hotel
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version