Ana sayfa 2010'lar 2012 Of Snails and Men

Of Snails and Men

1589
0


Salyangozlar ve İnsanlar, Çavuşesku’nun ölümünden kısa süre sonra kapitalizmin ülkeye girişini ve Romanya’nın hızla dünyaya entegre olma çabasını anlatan küçük ama yerinde tespitleriyle zekice bir politik taşlama. Romen sinemasında örneklerini sıkça gördüğümüz küçük ölçekli sıradan insan hikâyelerinin bir yenisi bir anlamda.

Devlet mülkiyetindeki bir araba fabrikasının iflas etmesi sonucunda özelleştirilerek Fransızlara satılmasını konu alan filmde, işçilerin kapitalizmle ve onun sömürü düzeniyle tanışması anlatılıyor. Komünizm sonrası Avrupa’da işçilerin de fabrikalar gibi alınıp satıldığı ve değersiz bir metaymış gibi kenara atıldığı, serbest ekonominin çarklarının ulus devletlerin yetki alanının dışına taştığı ve her şeyin kâr elde etme esasına göre belirlendiği yeni dünya düzeninde kendilerine yer olmadığını fark eden bir grup işçinin dayanışma mücadelesinin arkasında esasında Avrupa’nın da dönüşüm hikâyesi var. Bugün her ne kadar Avrupa’daki kapitalizmin Amerika’daki kadar sert olmadığı konuşulsa da, Avrupa’nın son yıllardaki dönüşümü ve pazar ekonomisinin bütün kıtada işçileri ezip geçerek yerleşmesini film Balkan ruhuna özgü mizahıyla ortaya koyuyor. Hem genel seyirciye hitap eden hem de konvansiyonel sinemanın anlatım şeklini benimsemesine rağmen güçlü bir politik damarı da olan bu küçük Romen yapımını herkese öneririm.
Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com


Önceki makaleCosta Gavras’a Onur Ödülü
Sonraki makaleWristcutters: A Love Story
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here