Ana sayfa 1990'lar 1994 Farinelli

Farinelli

4712
0

Farinelli

Gerard Corbiau’nun yönettiği Farinelli, Klasik Batı Müziği’nin Barok Dönemi’nde yaşamış ve dönemin en büyük castratosu olmuş Carlo Broschi’nin hayatını anlatıyor. Söz konusu dönem Barok Dönemi olunca hikayenin içine büyük besteci Handel’in müziği ve yaşamı da giriyor. Farinelli anlatmış olduğu önemli sanatçıların hayat hikayeleri dışında, Rönesans sonrasında 16. yüzyıldan başlayarak 18. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da hakim sanat akımı haline gelecek olan Barok Dönemi’ni de mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Gerek görkemli sanat ve kostüm tasarımıyla gerek ayrıntılar üzerinde yapılan titiz çalışmasıyla Farinelli koca bir dönemi yeniden diriltmeyi başarıyor.

Aslında dönemin görkemli yapısına karşın, Carlo Broschi’nin, nam-ı diğer Farinelli’nin çok dramatik bir hayat hikayesi var. Farinelli daha çocuk yaşta yakın arkadaşlarından birinin intiharıyla sarsılıyor. Bu intiharın arkasında yatan neden ise, o dönemde sıkça başvurulan insanlık dışı bir yöntem. Castrato sözcüğü de zaten buradan geliyor. Küçükken sesleri bozulmasın diye hadım edilen sopranolara verilen bir sözcük castrato. Farinelli’de bir castrato ve bütün hayatı boyunca bunun acısını içinde hissederek yaşıyor. Fakat Farinelli’nin yardımına ağabeyi Riccardo yetişiyor. İki kardeş, bu durumun da etkisiyle tek bir insanmışçasına aralarında organik bir bağ kuruyor. Riccardo operalar yazıyor, müzikler besteliyor. Carlo ise bunları seslendiriyor. Gönüllerini fethettikleri kadınları Carlo ayartıyor, Riccardo ise onlarla birlikte oluyor. İkilinin bu ilginç kimyası Handel’in hikayeye ortak oluşuyla ise bozuluyor. Dönemin ünlü maestrolarından olan Handel’in Carlo’nunkine benzer yeteneği ikili arasında metafizik bir bağ kurarken, öte yandan da ikilinin birbirine zıt düşünce yapıları sanatlarına olumsuz etkide bulunuyor.

Yönetmen Corbiau, bu üçlü arasındaki gelgitlerle dolu gerilimli ilişkiyi ekrana yansıtırken, karakterlerin hayat hikayelerinden çeşitli kesitler de sunmayı ihmal etmiyor. Barok Dönemi’nde gücünü iyice pekiştiren Krallar ve onların desteklediği görkemli tiyatrolarda sunulan gösteriler ve bu gösteriler için hazırlanan muazzam kostümler dönemin şaşaasını dışavururken, karakterlerin yaşadıkları sorunlar ve onların özel hayatlarını etkileyen önemli mihenk taşları da hikayeye sığdırılıyor. Özellikle karakterlerin yaşadıkları içsel çelişkilerin dönemle birleşik verilmesi oldukça güzel bir ayrıntı. Görkemin ve şatafatın egemen olduğu bir çağda, en önemli süsleme motiflerinin hala dinsel hikayelerden ilham alışı, aklın ve duygunun muğlak birlikteliği, korkunun ve mutluluğun tuhaf uyumu hep bu döneme özgü ilginç karışımlar olurken, insanların sürekli değişen duygu ve düşünceleri oldukça karmaşık bir dönemin yaşanmasına sebep oluyor. Farinelli’de bu dönemi sinemada anlatan en iyi yapımlardan biri kuşkusuz.

Barok Dönemi’nin ünlü bestecilerinden Handel’in harika müziği ve Farinelli’nin olağanüstü sesiyle Barok’un görkemli ruhunu görsel bir şölenin yanı sıra, işitsel bir ziyafete de çeviren Farinelli, hikayesinde aksayan yanlara rağmen dönemin havasını çok incelikli bir şekilde beyazperdede sunuyor. Hikayesini tek bir karakterin yaşamıyla sınırlamadan, anlatımını sadece klasik müzik üzerine kurmadan, koca bir dönemden beslenen Farinelli, gücünü de yine bu genele verdiği önemden alıyor. Tek tek baktığımızda eksik gördüğümüz hikayeler bu sayede önemli bir dönemi de içine alarak bütünsel bir yapıya kavuşuyor. Sanatın birçok dalından beslenen ve inişli çıkışlı bir dönemi bütün güzellikleri ve kusurlarıyla resmeden Farinelli, bütün sanatseverlere de hitap ediyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makalePalabras Encadenadas
Sonraki makaleRovdyr
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here