Ana sayfa 1980'ler 1987 The Jester and the Queen

The Jester and the Queen

1225
0


Kraliçesini eğlendirmek zorunda olan bir ortaçağ soytarısı ve aynı ortamda, aynı şato içinde ancak günümüzde yaşayan bir şato bekçisinin öyküsünü anlatan, düşsellik ile güldürünün birbirini tamamladığı film. Şato bekçisi Slach’ın sorumluluklarından biri de, şatonun çevresindeki olağanüstü güzellikteki parkı gezmeye ve ormana eğlenmeye gelen ziyaretçilere göz kulak olmaktır. Bir Alman turist, Konig, yanında nişanlısı ile şatoya gelir. Slach, kızda düşsel kraliçesinin bir eşini görmüştür sanki. Düşlerindeki kraliçe ile olan karmaşık ilişkisi daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Slach, bu güzel kadının, kraliçenin, o korktuğu ve hayran olduğu eşsiz güzelliğin, bir ikizi olup olmadığını anlamaya çalışır. Ancak genç kadın onun bu davranışını kendi bakış açısından yorumlar. Birbirinden tümüyle farklı iki yaşam biçimi arasındaki çelişkiler kaçınılmazdır. Tıpkı soytarı gibi Slach da yenik düşer.

Üstün yetenekli Çek pandomimci Boleslav Polivka filmde soytarı ve Slach rollerini üstlenmiş. Aslında sahne için üretilmiş bu mim öyküsünün yazarı Polivka, filmin senaryosuna da katılmış. Çocukluk günlerinin masallarını hâlâ anımsayan herkesi hoşnut edecek bir film Soytarı ve Kraliçe.

Önceki makaleSoner Sezer
Sonraki makaleThe Music Teacher
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here