Ana sayfa 1960'lar 1960 Rocco and His Brothers

Rocco and His Brothers

2350
1


Giovanni Testori’nin romanının bir bölümünden uyarlanan “Rocco e i Suoi Fratelli (Rocco ve Kardeşleri)”, Luchino Visconti’nin bireysel ve toplumsal değişimi örtüştürdüğü, İtalyan Yeni Gerçekçiliği ile melodramı birleştirdiği, filmografisinin en değerli filmlerindendir. Hikâye, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeni yeni toparlanmaya başlayan İtalya’da geçer. Filmde, İtalya’nın güneyindeki fakir köylerden birinden Milano’ya göç eden Parondi ailesinin değişimi anlatılır. Çocuklarının daha iyi bir yaşam sürmesi için ailesini İtalya’nın parlayan şehri Milano’ya getiren anne bir süre sonra çocuklarının farklı yönlere gitmesine ve ailesinin dağılmasına tanıklık eder.

Visconti filmde her karaktere bir bölüm ayırarak Parondi ailesinin fertlerinin gelişimini bütünlüklü bir şekilde beyazperdeye taşır. Toplumsal değişim yaşanırken bireyler de bu değişimden etkilenir. Ailenin her bir ferdi kendi yolunu çizer ve büyük şehir Parondi ailesini de yavaş yavaş sindirmeye başlar. Parondi ailesinin fakirlikten başlayarak orta sınıf olmaya doğru uzanan yolculuğunda Visconti toplumsal değişimin bireyler üzerindeki etkilerini de gösterme fırsatı yakalar. İtalyan Yeni Gerçekçiliği estetiğinde, melodrama çalan hikâyeler anlatırken, bir yandan da proletaryanın yaşam mücadelesini ve hayata tutunma çabasını dokunaklı bir anlatımla ekrana yansıtır.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleLe Notti Bianche
Sonraki makaleThe Leopard
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

1 YORUM

  1. Visconti’nin başyapıtı diyebilirim. Hikayenin karakterler bazında parçalı anlatımı çok başarılıydı. Köyden kente göç olgusu, kültürel değişimden etkilenen hayatlar çok iyi yansıtılmıştı. Mutlaka izlenmeli.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here