Ana sayfa Haber Sundance Film Festivali’nin Kazananları Belli Oldu

Sundance Film Festivali’nin Kazananları Belli Oldu

905
1

20 Ocak’ta kapılarını sinefillere 27. kez açan bağımsız sinemanın mabedi Sundance Film Festivali’nde ödüller dün gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl 95 filmin dünya prömiyerini yaptığı, 29 ülkeden toplam 3812 film arasından seçilen 118 uzun metrajlı filmin gösterildiği, aralarından 25 tanesinin de dört ana dalda yarıştığı festivalde Kurmaca Film dalında Jüri Büyük Ödülü’nü, Amerikalı bir çocukla İngiliz bir kızın üniversitede başlayan aşklarını ve kızın ülkesine dönmesiyle aralarına giren uzun mesafenin romantik öyküsünü anlatan ‘Like Crazy’ kazanırken; Belgesel Film dalında Jüri Büyük Ödülü’nü, literatürde “hekim destekli intihar” olarak geçen ve “hastanın kendi isteği üzerine doktor tarafından ölümüne yardımcı olmak” olarak tanımlayabileceğimiz ve ilk kez 1994 yılında ABD’nin Oregon eyaletinde yasal olarak uygulanmaya başlayan bu yöntemi hastaların bakış açılarından anlatan ‘How to Die in Oregon’ (yön. Peter Richardson) kazandı.

‘Like Crazy’nin yönetmeni Drake Doremus’a ödülünü Jason Reitman verirken, Doremus yaptığı ödül konuşmasında, “Bu film ölümsüz aşkı anlatıyor. İlk aşkınız sizi asla terk etmez. Beni de terk etmedi ve bu akşam yanımda” dedi ve filmin dağıtım haklarını satın alan Paramount Pictures’a teşekkür etti.

Dünya Sineması kategorisinde Kurmaca Film Jüri Büyük Ödülü’nü ise, evliliğinde sıkıntılar yaşayan bir ev kadınının cinsel hayatının yan daireye yeni taşınan komşularıyla birlikte değişimini anlatan Norveç yapımı ‘Happy, Happy’ (yön. Sykt Lykkelig) kazanırken, Dünya Sineması kategorisinde Belgesel Film Jüri Büyük Ödülü’nü, Afganistan savaşından sonra evine dönen bir deniz piyadesinin rehabilitasyon sürecini anlatan ‘Hell and Back Again’ (yön. Danfung Dennis) kazandı.

Dünya Sineması kategorisinde İzleyici Ödülleri’ni ise, Kurmaca Film Dalında Maryam Keshavarz’in yönettiği ve İranlı bir gencin aile ve ağabey baskısı altında geçen hikâyesinin anlatıldığı ‘Circumstance’; Belgesel Film dalında ise Cindy Meehl’in yönettiği ve bir at terbiyecisinin öyküsünü anlatan ‘Buck’ kazandı. (Beyazperde)

10 gün süren festivalde bu yıl ödül kazanan tüm filmlerin listesi şöyle:

Jüri Büyük Ödülü (Kurmaca)
Like Crazy

Jüri Büyük Ödülü (Belgesel)
How to Die in Oregon

En İyi Yönetmen (Kurmaca)
Martha Marcy May Marlene

En İyi Yönetmen (Belgesel)
Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles

Waldo Salt Senaryo Ödülü
Another Happy Day

Jüri Özel Ödülü (Kurmaca)
Felicity Jones for Like Crazy

Jüri Özel Ödülü (Kurmaca) #2
Another Earth

En İyi Sinematografi (Kurmaca)
Pariah

Seyirci Ödülü (Kurmaca)
Circumstance

Jüri Özel Ödülü (Belgesel)
Being Elmo

En İyi Sinematografi (Belgesel)
The Redemption of General Butt Naked

En İyi Kurgu (Belgesel)
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front

Seyirci Ödülü (Belgesel)
Buck

Dünya Sineması En İyi Sinematografi (Belgesel)
Hell and Back Again

Dünya Sineması Jüri Ödülü (Belgesel)
Hell and Back Again

Dünya Sineması En İyi Yönetmen (Belgesel)
Project Nim

Dünya Sineması En İyi Kurgu (Belgesel)
The Black Power Mixtape 1967-1975

Dünya Sineması Jüri Büyük Ödülü (Belgesel)
Position Among the Stars

Dünya Sineması Jüri Büyük Ödülü (Kurmaca)
Happy, Happy

Dünya Sineması En İyi Yönetmen (Kurmaca)
Tyrannosaur

Dünya Sineması En İyi Senaryo (Kurmaca)
Restoration

Dünya Sineması En İyi Sinematografi (Kurmaca)
All Your Dead Ones

Dünya Sineması Jüri Büyük Ödülü (Kurmaca)
Tyrannosaur’daki rolleriyle Peter Mullan ve Olivia Colman

Dünya Sineması İzleyici Ödülü (Belgesel)
Senna

Dünya Sineması İzleyici Ödülü (Kurmaca)
Kinyarwanda

The Best of NEXT!
to.get.her

Alfred P. Sloan Ödülü
Another Earth

Önceki makaleThe King’s Speech Vizyona Giriyor
Sonraki makaleBerlin’de Yarışma Programı Belli Oldu
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here