Ana sayfa Haber Cannes’dan Haberler

Cannes’dan Haberler

675
0


Cannes film festivali programının açıklanmasına sayılı günler kala hangi filmlerin dahil edilip edilmeyeceği üzerine yapılan spekülasyonlar da şiddetlendi. Film listesinin açıklanacağı son tarih olan 14 Nisan yaklaşırken kesinleşen tek film Woody Allen’ın yönettiği Midnight in Paris.

Auteur yönetmenlerin ve çok sayıda nitelikli yıldızın kırmızı halıda boy gösterecek olmalarına bireysel film pazarlama çalışmaları da eklenince Cannes’daki gösterimlerin zamanında tamamlanıp tamamlanmayacağı en büyük merak konusu haline geldi.

Geçen senenin Altın Palmiye galiplerinin kendilerine yer bulacaklarına kesin gözüyle bakılıyor: The Kid With a Bike ile Luc ve Jean-Pierre Dardenne, Melancholia ile Lars von Trier, Restless ile Gus van Sant ve We Have a Pope ile Nanni Moretti bu isimler arasında.

Son 1,5 senedir her büyük festivalde merakla beklenen The Tree of Life isimli filmiyle Terrence Malick’in yeri garanti gibi. Lionel Shriver’ın romanından uyarlanan We Need to Talk About Kevin ile Lynne Ramsay ve Kristin Scott Thomas’ın başrolünde oynadığı The Woman in the Fifth ile Pawel Pawlikowski’nin İngiliz sineması adına boy göstermeleri bekleniyor. Andrea Arnold’ın Wuthering Heights uyarlaması ve Terence Davies’in The Deep Blue Sea isimli filmlerinin festivale yetişip yetişmeyecekleriyse henüz belirsizliğini koruyor.

Festivale dahil edilmeyecek diğer önemli filmlerse şöyle:
Pedro Almodóvar’ın The Skin I Live In’i, Walter Salles’ın On the Road uyarlaması, Wong Kar-wai’nin dövüş sanatları filmi The Grandmasters ve Viggo Mortensen’in Sigmund Freud’u canlandırdığı David Cronenberg filmi A Dangerous Method. (The Guardian)

Önceki makale30. İstanbul Film Festivali’ne Geri Sayım Başladı
Sonraki makaleİstanbul Modern’de Kayıp Cennet Sergisi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here