Ana sayfa Haber Pera Müzesi’nde “Fransız Yönetmenlerden İlk Filmler” Programı

Pera Müzesi’nde “Fransız Yönetmenlerden İlk Filmler” Programı

1625
0


Pera Müzesi Film Etkinlikleri kapsamında Pera Film, 22 – 30 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle “Premiers Films: Fransız Yönetmenlerden İlk Filmler” programını sunuyor. Ekim ayının son programında Fransa’nın güncel sinemasından yedi genç ve önemli yönetmenin ilk filmlerine öncelik tanınıyor. Pera Müzesi Oditoryumu’nda gösterime sunulan programda, yönetmenlerden Jean-Pascal Hattu, Barthelemy Grossman, Djamila Sahraoui, Magaly Richard-Serrano, Carine Tardieu, Céline Sciamma ve Mia Hansen-Love’un filmlerine yer veriliyor.

Jean-Pascal Hattu’nun 7 Yaş filminde haftada iki kez kocasını görmek ve kirli çamaşırlarını almak üzere hapishaneye giden Maïté’nin ilişkisi konu ediliyor. Suç ve ihanet konularının işlendiği ve Barthelemy Grossman’ın yönettiği 13m2 filmi, José, Farouk ve Réza adlı gençlerin Paris’in zorlu bir bölgesinde yaşadıklarını anlatıyor.

Djamila Sahraoui’nun yönettiği Yeter! adlı film, 1990’ların savaşla alt üst olmuş Cezayir’inde geçen, tehlikeli bir arayış yolculuğundaki iki kadını konu ediyor. Bu yolculuk onları Cezayir’in resmedilmeye değer manzaralarına götürürken bir yandan da ülke tarihinin aslında kendi hayatlarının şekillenmesinde nasıl rol oynadığını fark etmelerine sebep oluyor.

İplerde, Fransa’nın renksiz bir işçi mahallesinde bir boks kulübünü konu alıyor. Magaly Richard-Serrano’nun yönettiği filmde Joseph, Angie ve Sandra karakterlerinin bir boks şampiyonası ile ilgili yaşadıkları mercek altına alınıyor.

Carine Tardieu’nun Anna Kafası 15 yaşındaki Lulu’nun annesi ile olan ilişkisini irdeliyor. Annesini mutlu etmek için farklı yollara başvuran Lulu, annesinin çok eskiden babasıyla henüz tanışmamışken, Jacques isimli bir adama âşık olduğunu öğreniyor. Lulu, bunun üzerine Jacques’ın peşine düşüyor. Céline Sciamma’nın Nilüferler adlı filminde ise, 15 yaşındaki üç kızın arasındaki ilişkiye odaklanılıyor.

Mia Hansen-Love’un Herşey Bağışlandı filmi Pamela’nın anne ve babasıyla ilişkisini anlatıyor. On bir yıl sonra Pamela 17 yaşındadır ve annesi ile birlikte Paris’te yaşamaktadır. Pamela, bir gün babasının da onlarla aynı şehirde yaşadığını öğrenir ve onu tekrar görmesi gerektiğine karar verir.

Gösterim Programı

22 Ekim Cumartesi
14:00 Herşey Bağışlandı / Tout est pardoné
16:00 Nilüferler / La Naissance des pieuvres
18:00 13m2

23 Ekim Pazar
14:00 7 Yaş / 7 Ans
16:00 İplerde / Dans les cordes

28 Ekim Cuma
17:00 İplerde / Dans les cordes
19:00 7 Yaş / 7 Ans

29 Ekim Cumartesi
12:00 Yeter! / Barakat!
14:00 Nilüferler / La Naissance des pieuvres
16:00 Anne Kafası / La tete de maman
18:00 Herşey Bağışlandı / Tout est pardoné

30 Ekim Pazar
13:00 Anne Kafası / La tete de maman
15:00 13m2
17:00 Yeter! / Barakat!

Önceki makaleStander
Sonraki makaleCafe de Flore
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here