Ana sayfa Haber Rotterdam Film Festivali Başladı

Rotterdam Film Festivali Başladı

1020
0


Hollanda’da her yıl düzenlenen, sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği “Uluslararası Rotterdam Film Festivali” başladı. Bu yıl 41. kez gerçekleştirilen ve 6 Şubat tarihine kadar devam edecek olan festivalin açılışında, Fransız Lucas Belvaux’un yönetmenliğini yaptığı 38 Temoins filmi gösterildi.

Festival kapsamında düzenlenen Tiger Awards yarışmasına seçilen adaylar arasında bu sene bir Türk filmi de yer alıyor. Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın yönettiği Babamın Sesi ödül almak için yarışıyor. Yarışmaya aday olan farklı ülkelerden toplam 15 filmden hangisinin ödüle değer görüldüğü 3 Şubat’ta belli olacak.

Uluslararası alanda önemli bir yere sahip festivalde Babamın Sesi’nin yanı sıra Özcan Alper’in yönetmenliğini yaptığı Türkiye, Almanya ve Fransa ortak yapımı Gelecek Uzun Sürer filmi de izleyiciyle buluşacak.

Bu yılki festivalde ayrıca Avrupa Sineması’nın yazarlarından Çetin Baskın’ın Gerayiş (Arayış) isimli kısa filmi de gösterilecek.

Gerayîs Trailer from Cetin Baskin on Vimeo

Önceki makaleTheo Angelopoulos Vefat Etti
Sonraki makaleLandscape in the Mist
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here