Ana sayfa Haber 68 Mayıs’ında Cannes Film Festivali

68 Mayıs’ında Cannes Film Festivali

915
0
68 Mayıs’ında Cannes Film Festivali’nin iptal edilmesini bir kez daha hatırlayalım.
Fransa’da 5 Mayıs 1968 tarihinde, Vietnam savaşı nedeniyle Amerikan karşıtı gösterilerde altı öğrenci tutuklanır. Bunun üzerine Daniel Cohn-Bendit liderliğinde 30.000 öğrenci barikatlar kurarak Paris’te ayaklanır ve Sorbonne Üniversitesi kapatılır.
68 hareketi Fransa’yı sarıp sarmalarken, diğer yandan da Henri Langlois Fransız Sinematek’in başından hükümet tarafından alınır. Buna sinemacıların tepkisi ise çok sert olur. Sinemacıların taleplerini ve büyüyen halk hareketini görmezden gelen Cannes Film Festivali tertibine devam eder. Bunun neticesinde Yeni Dalga’dan büyük bir protesto gelir. Sinematek’i Savunma Komitesi ismi verilen grupta yer alan başta Godard, Truffaut, Malle olmak üzere pek çok yönetmen bu protestoya katılır ve festival sekteye uğratılır. Grevlere, öğrenci hareketlerine ve sivil inisiyatife destek veren sinemacılar bir bildiri yayınlayarak festivalin durdurulmasını talep eder.
Önce kendi filmlerini festivalden çeken yönetmenler, sonra sokaktaki harekete destek verilmesini ve sinemacıların halkla dayanışması gerektiğini ifade eder. Godard, Truffaut, Malle, Lelouch, Polanski, Forman gibi yönetmenlerin içerisinde bulunduğu grup, filmlerini festivalden çekmenin yanı sıra Carlos Saura’nın filmi festivalde gösterilirken salonu basar ve direnişe destek verdiklerini duyururlar.

 

 

 

 

 

 

 

O sırada Saura’nın filminde oynayan Geraldine Chaplin kendilerinin de harekete destek verdiklerini açıklamak için sahneye çıkar, fakat Polanski tarafından yumruklanarak sahneden indirilir. Sahneye çıkıp mikrofonu eline alan Godard ise tarihi açıklamasını yapar:”Biz burada öğrenci ve işçilerle birlikten konuşuyoruz. Siz dolly-shot’lardan, close-up’lardan bahsediyorsunuz. Göt oğlanları!”

Godard’ın açıklamalarından sonra salonda uzun süre arbede yaşanır ama göstericiler salonu terk etmezler ve sadece filmin gösterimini değil, festivalin de iptal edilmesini sağlarlar ve Malle’nin de ifade ettiği gibi Paris’teki barikatlara dönerler: “Benim burada ne işim var. Paris’e barikatlara dönüyorum.” (Louis Malle)

Önceki makaleAlmanya’dan Yepyeni Filmler
Sonraki makaleDocumentarist Kapanışını Gezi’de Yaptı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here