Ana sayfa Haber Film Festivali Sempozyumu

Film Festivali Sempozyumu

723
0

Türkiye’de sinema alanında son on yıl içerisinde yaşanan hareketlenme, ülke çapında film festivallerinin artış ve gelişimine de yol açtı. Festivallerdeki bu artış aslında sadece Türkiye’ye özgü değil, dünya genelinde gözlemlenen bir gelişme. Son yıllarda film festivalleri, filmleri ve seyircileri bir araya getiren etkin bir dağıtım kanalına dönüştü. Buna paralel olarak, akademide film festivalleri üzerine yapılan araştırmalar da hızla büyüyen bir alan haline geldi.

Kadir Has Üniversitesi’nde 27 Aralık Cuma günü düzenlenecek bir günlük sempozyum, bu gelişmeleri farklı açılardan değerlendirmeyi hedefliyor. Sempozyum, Türkiye’deki film kültürüne ve festivallerin bu kültürün içerisindeki rolü üzerine bir panelle başlayacak. Bu paneli, festivallerin bağlamlarının ve içeriklerinin düzenlenmesine odaklanan bir oturum takip edecek. Sempozyumda son olarak ise festivaller çerçevesinde toplumsal cinsiyet ve cinsellik konularını ele alan bir panel yer alıyor. Panellerde çok boyutlu bir konuşma ortamı hedefleniyor. Bu nedenle, panel katılımcıları arasında sadece festivaller üzerine araştırmalarını sürdüren akademisyenler değil, yerli ve uluslararası festival organizatörleri, sinemacılar ve film eleştirmenlerini de yer alıyor.

Girişler ücretsizdir. Sempozyumun dili İngilizce olacaktır.

Sempozyum Programı
10:30-12:30 Panel 1: Türkiye’de Film Festivalleri ve Film Kültürü
(Moderatör: Melis Behlil, Kadir Has Üniversitesi)
Ahmet Boyacıoğlu, Gezici Festival
Engin Ertan, Sinema Yazarı
Dina Iordanova, University of St. Andrews
Lalehan Öcal, Yeditepe Üniversitesi
Azize Tan, İstanbul Film Festivali

13:30-15:00 Panel 2: Festival Programlama
(Moderatör: Savas Arslan, Bahcesehir Üniversitesi)
Serra Ciliv, !F Istanbul Independent Film Festival
Emel Çelebi, Documentarist
Alisa Lebow, University of Sussex
Emine Yıldırım, Yapımcı

15:30-17:00 Panel 3: Film Festivalleri, Cinsiyet ve Cinsel Kimlikler
(Moderatör: Defne Tüzün, Kadir Has Üniversitesi)
Zeynep Dadak, Yönetmen
Özlem Kınal, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
Skadi Loist, Hamburg Üniversitesi / Hamburg Uluslararası Kuir Film Festivali
Bilge Taş, Pembe Hayat KuirFest


Organizasyon Komitesi:
Melis Behlil (Kadir Has Üniversitesi)
Lalehan Öcal (Yeditepe Üniversitesi)
Halil Türkden (Kadir Has Üniversitesi)
Önceki makale46. SİYAD Ödül Töreni
Sonraki makaleViolette
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here