Ana sayfa Haber Sadi Bey’e Malatya’dan Ödül

Sadi Bey’e Malatya’dan Ödül

865
0
Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen 5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nden sinema emekçisi Sadi Çilingir’e Emek Ödülü!
           
5. Malatya Uluslararası Film Festivali sadece beyazperde önünde olanları değil, sinemaya emek verenleri de onurlandırarak emeğe sahip çıkıyor!  Her daim gençlere verdiği destekle ve yapıcı eleştirileri ile bilinen, sinema sanatının daha iyiye taşınması için emek veren sinemanın “Sadi Abisi” Emek Ödülüne değer görülen isim oldu.   
1969 yılında Sinematek Derneği’ne üyeliğiyle, kendi deyimiyle “sinema eğitimine” başlayan Sadi Çilingir, Sinema Gazetesi, Cinemascope Dergisi ve Antrakt Aylık Sinema Dergisi başta olmak üzere pek çok sinema dergisinde film eleştirileri yazdı. 2005 yılında www.sadibey.com.tr’yi kuran Sadi Çilingir, şahsi internet sitesi açan ilk SİYADüyesi unvanına da sahip oldu. Pek çok film festivalinde jüri üyeliği görevi üstlenen sinemanın “Sadi Abisi” gençlere destek olup yapıcı eleştirileriyle sinemayı daha iyiye taşımaya devam ediyor.
Sadi Çilingir’e Emek Ödülü, 21 Kasım Cuma gecesi, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’nde takdim edilecek. 
Önceki makaleBoyhood
Sonraki makaleÇağdaş Yunan Filmleri Gösterimi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here