Ana sayfa Haber Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e Sinema Kitabı Çıktı

Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e Sinema Kitabı Çıktı

920
0

Oğuzhan Ersümer, Altıkırkbeş’ten çıkan Bilimkurgu Sinemasında Cyberpunk adlı kitabının ardından Altyazı, Sekans, Toplumbilim, Sufi Araştırmaları ve Özne Felsefe gibi dergilerde yayımlanmış sinema yazılarını Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e Sinema Yazıları adlı kitapta topladı. Hayalperest Yayınları’ndan çıkan kitapta, üç yazı, sinemada yaratılış mitleri, beden ve siberpunk üzerine. Diğer on yazı ise on yönetmene odaklanıyor: Yavuz Turgul, Onur Ünlü, John Woo, David Cronenberg, Martin Scorsese, Brian De Palma, Ethem Özgüven, Chris Marker, Bernardo Bertolucci ve Terrence Malick.
“Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e bir yol… Böyle bir yolu hayal etmek bile hoşuma gidiyordu ve bu yolu ilk düşündüğümde yalnızca bir hayaldi.” diyerek söze başlayan yazar, kitabın önsözünde, sinemayla olan ilişkisinden bahsederken şu cümleleri kullanıyor:
“Edgar Morin’in sinema antropolojisi üzerine yaptığı çalışmalardan haberdar olduğumda çok etkilenmiştim. İlk kez film izleyen ilkel toplulukların, perdede kendi ruhlarıyla karşı karşıya oldukları fikrine kapıldıklarını tespit etmişti Morin. Onlar için filmsel gerçeklik, fiziksel gerçeklikten ayrılmaz bir boyuta sahipti. Bizler içinse, sinemanın insanlar için ne çapta bir yolculuk vaat edebildiğine dair – klasik literatürde özdeşleşme adı verilen – sembolik bir hâl… Böylesi bir yolculuktan çıkan sonuçların bir bütün içinde okuyucuyla buluşmasından mutluluk duymaktayım.”
Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e Sinema Yazıları
Oğuzhan Ersümer
Hayalperest Yayınları 192 s., 2014

Önceki makalePera’da Roman Polanski Filmleri
Sonraki makaleLe Capital
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here