Ana sayfa Haber Kısa Filmcilerden Altın Koza’ya Boykot

Kısa Filmcilerden Altın Koza’ya Boykot

635
0

Kısa filmcilerin Altın Koza’da yaşananlara karşılık yazdıkları metni olduğu gibi paylaşıyoruz.
Altın Koza Film Festivali’ne İtirazımız Var…
Adana’da bu yıl 20. düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali bizlere göre Türkiye’nin en prestijli film festivallerinden biri olma özelliğine yakışmayacak ve festivalin amacına ters düşecek şekilde hareket etmektedir. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması bölümünün amacını;
• Türk Sineması’nın geleceğine olumlu ve destekleyici katkılar sağlamak,
• Eğitim döneminde olan genç sinemacı kuşağı teşvik etmek ve başarıyı ödüllendirmek,
• Kültür değerlerimizin korunması, geliştirilmesi ve tanıtılmasına destek vermek.
olarak açıklayan festival yönetimi, bu amacı yalnızca sözleşmede yer alan ve inanmadıkları bir tanımlama olarak görmektedir. Keza geçen yıl 19.su düzenlenen festival kapsamında ön elemeyi geçip finale kalan kısa filmlerin en geç 31.12.2012 tarihinde yatırılması gereken ‘gösterim bedelleri’ ve ödül alan filmlerin yönetmenlerine ödenecek olan ‘akçe ödülleri’ festival tarihinin üzerinden 10 ay, yasal sürenin son tarihinin ise üzerinden 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen hala ödenmemiştir. Asıl sorun ise paraların ödenmemesinden çok daha büyük ve önemlidir.
Festival yönetimi durumla ilgili her hangi bir açıklama yapmadığı gibi, gösterim bedelini ve akçe ödüllerini talep etmek üzere festival ofisini arayan kısa filmci arkadaşlarımızı, önceleri sürekli ötelenen tarihler vererek geçiştirmiş, daha sonra zaman zaman hakaret içeren konuşmalarla birlikte, telefonda bekletme, yüzüne telefon kapatma gibi tutumlar sergilemiştir.
20. Altın Koza Film Festivali’nde ise durum çok daha vahimdir. Festival bu yıl Ulusal Öğrenci Filmleri yarışmasının amacını, açıklamamızın başında belirttiğimiz şekilde yapmasına karşın; kısa filmcilerin filmlerinin festivalde gösterilmesi karşılığında ödenen (19.sunda şartnamede yer almasına rağmen hala ödemediği) gösterim ücretini tamamen kaldırmıştır. Festival yönetimi bu tutumuyla açıkça göstermektedir ki festivalin amacı: ne sinemanın geleceğine olumlu ve destekleyici katkı sağlamak, ne de kısa filmcileri teşvik etmektir.
Bizlerin Altın Koza Film Festivali yöneticilerinden talep ettikleri şunlardır:
• Öncelikle festivalleri festival yapanın filmler olduğunu unutmayınız.
• Filmlerimizin değerinin (kısa filmi desteklemek adına ödendiği söylenen) göstermelik telif ücretleriyle ve ödüllerle ölçülemeyeceğinin bilincinde olduğumuzu sizlerde biliniz.
• En kısa zamanda 19. altın koza film festivalinde ödenmeyen gösterim ücreti ve ödül alan filmlerin akçe ödüllerinin neden ödenmediğiyle ilgili bir açıklama yaparak, en doğal hakkı bunu öğrenmek olan kısa filmcilere gösterdiğiniz tutumdan ötürü özür dileyiniz.
• 20. altın koza film festivalinde festival şartnamesinden kaldırılmış olan “gösterim ücretleri bedelinin” bu yıl hangi gerekçeyle şartnameden kaldırıldığının ve kısa filmcilere telif bedeli ödemek istenmemesinin gerekçesini açıklayınız
• Amacınız gerçekten ülke sinemasının geleceğine destek olmaksa bu hatanızı en kısa zamanda düzeltiniz.
Bizler, bu açıklamanın ardından yukarıdaki taleplerimiz yerine getirilene kadar, tüm kısa filmci dostlarımızı, akademisyenleri, oyuncuları, yönetmenleri, kısacası tüm sinema emekçilerini ve sinemaya gönül vermiş herkesi 20. Altın Koza Film Festivali’ni protesto etmeye çağırıyoruz. Bunun için öncelikle kısa filmci arkadaşlarımızı filmlerini festivale göndermemeye, başvuru yapmış olan arkadaşlarımızı da başvurularını geri çekmeye çağırıyoruz.
Metnin altında imzası bulunan kısa filmciler…
Yıldıray Yıldırım, Ceyhan Hansu, Ömer Günüvar, Emre Karadaş, Nazire Taş, Sedat Azazi, Bilal Çakay, Ömer Çakan, Abdullah Akçay, Uğur Egemen İres, Şükrü Özçelik, Mehmet Ali Baran, Melih Mert Baykal, Engin Kılıçatan, Emrah Çam, Merve Hürriyet, Veysel Akşahin, Hasan Basri Özdemir, Sholeh Atashzad, Ayşenur Uyanık, Selim Akgül, Seren Gel, Alper Akdeniz, Metin Akdemir, Nazlı Deniz, Savaş Hamarat, Mehmet Demirli, Bahadır Birgül, Burak Varlık, Kadir Ölmez, Koray Kaya, Ekrem Doydu, Halil Aygün, Musa Ak, Hakan Serttaş, Serhat Danistekin, Sencer Bulut, Nergiz Karadaş, Medya İzgi, Güneş Bilmez, Nail Pelivan, Abdurrahman Öner, Lütfican Umut, Halit Kayacan, Sema Durmuş, Hüseyin Kuzu, Berat Küçükosman, Veysel Cihan Hızar, Çetin Baskın, Agit Duman, Hande Zerkin, Ahmet Akdeniz, Onur Uzun, Gözde Efe, Aksel Bonfil, İlkyaz Kocatepe, Pınar Necef, M. Burak Koçak, Yılmaz Cebir, Hakan Hücum, Cevahir Çokbilir, Nesli Özalp, Gülgün Dedeçam, Emrah Örnek, Okşan Dede, Burak Türten, Eyüp Kaan Yoksu,  Alper Eraydın Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Pirana Prodüksiyon, Anadolu Sinemacılar Derneği, Sinema Kadraj Dergisi.

Önceki makaleHayal Perdesi’nin 35. Sayısı Yayında
Sonraki makaleAltın Koza Yönetimi Basın Duyuru Yayınladı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here